Opštinske novine

16*"

Наши градови

467

нији и како бар мени изгледа и иајодушезљенији и наЈнесебичнији сарадник Кнежев." Ово мишљеше ни данас није промењено, још маље погоршано на штету угледа и части Димитрија Давидозића..

Министар просвете г. Магарашевић говори

„Давидовић је провео у Србији 17 година најзрелијег доба свога живота, учествујући у изграђиван>у јавног политичког и културног живота њеког, у свим функцијама, као књижевник и новииар, као организатор унутрашње управе, као дипломатски претставник и коначно као писац једног идеалистичког устава. У том раду он је поднео све испаде и увреде Кнеза Милоша, заједљивог Амице, насилног Лазе Теодоровића, па и Милосава Лаповца ,који је у то доба сматрао да је најбоље у Србији побити све учене људе, тврдећи да се „порез може резати у рабош", а место писмених решења и одлука „послаће се по момку јабука и поручити оно, што имам да му јаеим ". За разлику од Вука, који је за 11 година седам пута напуштао Србију, Давидовић је остао до

краја живота, издржао до смрти у фа.чатичној љубави према Србији и српству." У име званичне штампе говорио је шеф Централког пресбироа г. д-р Коста Луковић, а у име Одбора за подизање споменика, — који је стојао под покровитељством претседника Краљевске владе г. д-р Милана Стојадиновића и министара г.г. д-р Антона Корошца и Димитрија Магарашевића, — говорио је шеф агенције „Авала" г. Милан Стојимировић-Јозановић, који је у своме говору истакао рад члана Одбора г. Светислава Шумаревића, књижевника и новинара, на подизању споменика и организовању ове лепе свечаности. У име града Смедерева говорио је претседник Смедеревске општине г. д-р Живадин Стевановић, сенатор. По завршеним говорима, приступило се полагању венаца на споменик. Венце су дали Краљевска влада, Београдска општина, Одбор за подизање споменика, град Смедерево, Српска краљевска академија наука, Централни пресбиро, Централна управа и Београдска и Новосадска секција Југословенског иовинарског удружења, Уредништво споменице Димитрија Давидовића, Коло српских сестара из Смедерева„ Друштво милосрдних сестара из Смедерева, смедеревско хумано друштво „Олук" и други. У подне је Одбор званицама приредио ручак, на коме је пало неколико здравица. Претседник Смедеревске општине г. д-р Стевановић за време ручка срдачно је поздравио потпретседника Београдске општине г. Драг. Тодоровића и званичне претставнике Општине града Београда г.г. д-р Душана Калановића и Живана Ранковића подвлачећи да је срећан што Београдску општину на овој свечаности претставља и један од бранилаца Смедерева у светском рату г. Живан Ранковић, генерал у пензији. Трећег дана свечаност је завршена документованим и лепим предавањем новинара и књижевника г.. Светислава Шумаревића.