Opštinske novine

422

Београдске опш тинске новине

и канализацију и осветљење, што је све створило услове и за изградњу великог броја модерних вила, као и за подизање основне школе „Краљица Марија". Још пре осам часова, пошто је обављена свечаност у вождовачкој цркви, образовала се литија која је прошла кроз цело насеље. Задржала се у скверу код улице Пазинске, где је обављена служба Божија. Одавде се кренула до основне школе, испред које је обављен црквени обред резан>а славског колача. Резан>е колача извршио је свештеник г. Драгољуб Марковић са дугогодишњим претседником Друштва г. Вукашином Поповићем и домаћином славе г. Миленком Филиповићем. Пошто је прочитао поздравне телеграме упућене Њ. В. Краљици Марији, која је благоизволела послати као дар за ову годину свој монограм са круном од неона, који је стављен на чело фасаде основне школе. „Краљица Марија" — и претседнику Општине Бео-

градске г. Влади Илићу, г. Поповић је одржао кратак говор. Указујући на све успехе које је друштво постигло за ово релативно кратко време, подвлачи несебичност свих чланова као и велику предусретљивост од председништва Београдске општине при улепшавању и подизању овог краја, који је пре шеснаест година припадао Општини кумодрашкој. Исто тако г. Поповић захвалио се и Краљевској влади која их је помагала у овом тешком подухвату. Присутни су потом прегледали изложбу ђачких радова ученика и ученица основне школе и Женске занатске школе. Ова свечаност петнаестогодишњице трајала је четири да!на и била је испуњена разним културним приредбама а завршена је свечаном приредбом 5 јуна у дворани основне школе, коју су извели ученици спремљени од својих учитеља, и кермесом у парку.

Слава Друштва за уређење котеЖа Франше д'Епере-а

Друштво за улепшавање и уређење „Котежа" Војводе Франше д' Епереа прославило је своју славу Спасовдан. У великој сали Дома породица палих официра у рату, у Звечанској улици, обављено је резање славског колача у присуству изасланика Њ. Св. Патријарха Гаврила, проте г. Петровића, изасланика Београдс.ке општине г. Драг. Тодоровића, потпретседника општине, народних посланика г.г. Шушића и Вукичевића као и већег броја пријатеља и чланова друштва. По извршеном црквеном обреду, претседник г.

Алимпије Сенчић је одржао кратак говор у коме се, прво, захвалио присутнима што су својим присуством увеличали ову свечаност, а затим подвукао све успехе које је друштво постигло на улепшавању и уређењу Котежа Франше д'Еспереа, велику предусретљивост Општине на помагању и подизању овог краја и, на крају, подвукао да целокупно становништво овог Котежа има пуно вере у Општинску управу која ће учинити све, као што је и досада чинила, да овај део Београда буде један од најлепших.

Слава Дома стараца и старица

Своју славу Цара Константина и царицу Јелену прославио је Дом стараца и старица ове године у свом Дому, у Делиградској улици. Свечаност јс почела тачно у 11 часова у присуству изасланика Њ. В. Краља капетана г. Раден-

Резање славског колача и водоосвећење обавио је прота г. Михаиловић еа домаћином славе г. Ђорђем Попаром градским већником, једним старцем и једном старицом, сталним штићеницима овог дома.

Изасланик Њ. В. Краља капетан г. Раденковић, потпретседник Београдске општине г. Драг. Тодоровић и г. г. градски већници на слави Дома стараца и старица ковића, изасланика Њ. Св. Патријарха Гаврила протојереја г. Михаиловића, потпретседника Београдске опгатине г. Драг. Тодоровића као и већег броја градских већника.

Старци после доброг славског ручка, при чаши вина, причају о прошлости Прота г. Милован Михаиловић је одржао кратак говор у коме је подвукао значај славе у нашем народу и хуманост Београдске општине, која у низу својих социјалних радова не заборавља ни изнемоглост ни старост, већ гледа да им и тај кратак период живота учини што сношљивијим.