Opštinske novine

Друш твена хроника 423 Слава београдске Аандармерије

На први дан Духова, као и сваке године, Команда жандармерије прославила је своју традиционалну славу, као дан успомене на херојску борбу наших жандарма са Турцима за време бомбардовања Београда 1862 год. У десет часова пре подне довезао се изасланик Њ. В. Краља коњички бригадни генерал г. Жарко Мајсторовић. Он је честитао постројеним жандармима славу у име Њ. В. Краља и Њ. Кр. Вис. Кнеза Намесника Павла и осталих чланова Краљевског Дома. На почасној трибини били су: Министар војске и морнарице, г. Љубомир Марић, Министар пошта и телеграфа г. Војко Чвркић; изасланик Њ. Св. Патријарха епископ призренски г. Серафим; претставници војних и цивилних власти. По свршеном црквеном обреду командант жан-

дармерије г. Јован Наумовић одржао јс ностројеним жандармима говор евоцирајући успомене из 1862 године. Музика је интонирала државну химну. У савршеном поретку жандарми су продефиловали са заставом и музиком на челу испред присутних великодостојника. Гости су затим послужени уобичајеном закуском. На слави је прочитан сгшеак награђених жандарма у овој години. Градско поглаварство града Београда наградило је са по 1.100 динара командире жандармериских станица са жандармима у Малом Мокром Лугу, на Смедеревском Ђерму, Душановцу и Раковици. Са по 600 динара наредника Здолшека Михаила, поднаредника Станковића Владимира, канлара Вујића Јову и жандарма Андри11а Страхињу.

Десетогодишњица „Аеропута"

Друштво за ваздушни саобраћај „Аеропут" прославило је на први дан Духова, 12 јуна, десетогодишњицу свога рада. Прослава је приређена на аеродрому. Испред хангара је био распоређен цео возни парк од 12 авиона са пилотима и осталим особљем. Прослави су присуствовали претставници свих војних и цивилних ваздухопловних установа и велики број ваздухопловиих официра. После водоосвећења, освећено је шест нових авиона: четири „Локида" и два „Кодрона". Претседник Управе „Аеропута" г. д-р Рудолф Пилц у свом говору своцирао је успомену на оснивање „Аеронута" пре 10 година. Било је то 1926 године, после Божића. За ових десет година „Аеропут" је постигао велике резултате. У почетку је располагао малим сретствима и малим возним парком. Одржавао је једва неколико линија. Свет је нерадо путовао авионима.

Данас је Београд значајна међународна ваздухопловна раскрсница. Са београдског аеродрома лете авиони у свима правцима света. Преко нашег неба лете свакодневно и наши и страни саобраћајни авиони. Публика се навикла на авионе, тако да су увек сва места попуњена. У току ових дееет година авиони „Аеропута" пренели су: 30.713 путника, 249.388 килограма пртљага, 15.688 килограма поште, 297.279 килограма робе, а имали су 21.202 часа летења, прешли 3.038.246 километара и 12.389 летова. Претставник Команде ваздухопловства генерал г. Милојко Јанковић честитао је „Аероиуту" ово слављс и десетогодишњи рад, којим управа друштва може бити не само задовољна већ и поносна. Команда ваздухопловства налази највеће задовољство у сарадњи са „Аеропутом", — изјавио је г. Јанковић.

Годф утакмице

Прве овогодишње утакмице Голф-клуба одржане су 4 јуна, на игралишту Голф-клуба у Кошутњаку и биле необично занимљиве и веома интересантне. Захваљујући одличном уређењу гринова као и сјајној организацији управе Голф-клуба и њеног генералног секретара г. Илића, Београд има један од најлеппгах терена за голф, иако има свега девет поља — док велика игралишта имају двоструки број. Утакмице, које су одржане, дале су доста добре резултате а донеле су и велика изненађења. Прва група организована је од дама чије је такмичење отворила супруга Претседника владе г-ђа Августа Стојадиновић, и почела прву партију са г-ђом Емом Илић. Другу партију образовале су г-ђа Рибникар и г-ђа Милран. Победу и награду у овој групи однела је г-ђа Милран са 92 поена док је г-ђа Стојадиновић заузела друго место са 96 поена, иако је имала велике шансе да освоји прво место. Госиода су учествовала у другој групи у „медел-

плеју". На опште изненађење, поред великих фаворита, енглеског посланика г. Камбела и немачког посланика г. Херена, прелазни пехар претседника Београдске општине г. Владе Илића однео је г. Брек, инжењер. У трећој групи однео је прву награду г. Червински, саветник пољског посланства, са 82 поена испред г. д-р Милана Кићевца, који је имао 83 поена и г. Милрана са 85 поена. Ови постигнути резултати слабији су од прошлогодишњих, што је сигурно последица слабог тренинга. Вероватно да ће многима бити нејасно на који начин и како се рачунају поени при игрању голфа. Поен уствари значи погрешку. Тежња је сваког играча да са што мање удара дотера лопту у зелено поље — грин. Уколико је број удара већи поени расту. У колико пак играч добије мање поена — са мање удара постигао да лопту утера у зелено поље — утолико заузима бољи пласман. Што мање поена — већи успех.