Opštinske novine

Слободно време и одмор радног света

Даљим реконструкцијама још се више подвлаче и умногостручавају дражи древне тврГјаве. Али ове одлике тврђаве служе само као декорације парку, као реминисценције на једну необичну прошлост. Сама чињеница да је једна од најзанимљивијих европских тврђава претворена у шеталиште сведочи колико се улога Београда у слободној југословенској држави изменила. Први пут у својој историји Београд се може сав посветити конструктивном културном и привредном раду. Само онај део Калемегдана који је вртарски уређен и паркиран износи 15 ха.

Улаз у Цркву Ружицу у Горњем Граду Поред тога, у склопу самог Калемегдана, налази се Градска зоолошка башта, која је уређена као шеталиште, украшена цвећем, зеленилом, поточићима и вештачким језерима. Она обухвата 7 ха. Има занимљиву збирку животиња, међу којима и више примерака ретких егзотичних врста. Зоолошка башта је згодна допуна калемегданског шеталишта, чини га разноврснијим и пријатнијим за шетње. Тим више што је она комбинована са Градском ботаничком баштом, тако да спада више у перивоје украшене животињама него у праве зоолошке вртове.

дечији зооврт, где се деца играју са животињама. Цзне су тако умерене, да и они грађани који познају добро овај вррт долазе често у њега само ради шетње и разоноде. У старој тврђави има још 11 ха неизграђених. Око 8 ха од тога резервисано је за спортски стадион. Остала 3 ха претвориће се постепено у парк, и то у најскоријем времену. Други већи парк у вароши јесте Карађорђев парк, где се још одавна задржало високо и крошњато дрвеће. Ванредно леп парк, са шареним мирисним цветњацима и великим зеленим дрвећем, јесте '1опчидер. Он обухвата 11,80 ха. Везан је трамвајем са центром града.

Зоолошки врт: Фламингоси (пламењаци) Изнад топчидерског парка диже се Топчидерско Брдо са модерним лепим вилама, са уређеним баштама, скверовима и мањим парковима, са непрекидним низом развијеног дрвећа. У продужетку је најлепше предграђе Београда, Дедиње, са раскошним вилама и врто-

Кроз зоолошки врт је спроведена канализација и водовод, стајалишта животиња су бетонирана. Сам врт се налази на таласастој падини која се спунгга према Дунаву, тако да је лако одржавати чистоту. Има нарочити

Зоолошки врт: Лабуд и пеликани