Opštinske novine

Друштвена хроника

297

основних школа и општина топла одела, рубље и обућу. Досад је послато неколико хиљада одела, шајкача и обуће. Одело и рубље саме чланице прикупљају, прекрајају и шију.

Пошто је саслушан овај извештај, претставници цркве и државних и приватних установа одржали су пригодне говоре, у којима су истакли значај патриотског и хуманог рада Друштва „Кнегиња Љубица".

Пред стварањем Института Николе Тесле у Београду

Још пре три године основано је у Београду „Друштво за подизање Института Николе Тесле". Ово Друштво, према правилима, постојаће и даље пошто оствари свој главни циљ, подизање Института Николе Тесле, само са промењеним називом „Друпгтво Никола Тесла за унапређење науке и технике". То је Друштво одржало своју ванредну скупштину 25 маја у великој сали Инжењерског дома, на којор је Управа поднела извеиггај о успесима свога трогодишњег рада. Скупштину је отворио претседник г. д-р Богдан Гавриловић. Секретар г. инж. Славко Бокшан прочитао је измену правила и Уредбу о оснивању и уређењу Института Николе Тесле. Затим је прочитао извештај Друштва, у коме се каже: Приликом проелаве Теслине осамдесетогодишњице пала је одлука да се оснује Теслин институт и прву велику помоћ за оснивање дали су странци. „Немачка заједница за научна истраживања" одредила је за Теслин институт суму од милион и по динара, фирма „Телефункен" послала је машине у вредности пола милиона динара. У Француској је образован „Француски комитет Теслиног инетитута" и он прикупља средства за помоћ Институту. Досада је Комитет послао шест стотина хиљада франака, а француска влада доделиће пет стотина хиљада франака. Наше Министарство просвете према финансијском закону доделило је десет милиона динара за изградњу инетитута.

По уредби ће, сем овога, институт добијати, почев од буџетске године 1940/41, годишње, пет стотина хиљада динара, која се сума повећава сваку даљу годину за стотину хиљада динара до износа од милион динара у шестој години. За сваки даљи период од пет година утврдиће министар просвете годишњу дотацију одлуком на предлог управе Института. Према уредби циљ Института је истраживање на пољу електрицитета и на другим пољима науке и технике, затим држање научних и етручних предавања и курсева. Ради остварења својих задатака Институт се дели на шест одељења, а могу се оснивати и нова одељења. Редовни чланови Института могу бити само она лица која су на пољу електрицитета И других наука које су у вези с њима показала успех. Број редовних чланова може бити педесет. Двадесет њих могу бити -страни научници. Институт ће имати и свој часопис, а објављиваће и научне публикације итд. Затим, по угледу на стране сличне установе, по овој уредби Института, установљава се и „Теслина златна медаља". Она ће се давати на предлог Научног одбора Института, а по одлуци већа сваке друге године једном научнику без обзира на држављанство за научни успељ на пољу електрицитета. После дискусије о овом извештају, Скупштина је закључена.

Нова зграда Шесте мушке гимиазије

У недељу 14 маја т.г. освећени су темељи зграде Шесте мушке гимназије на „Брунцлиховом имашу" у улици Краља Александра. Били су присутни Министар просвете г. Стеван Ћирић, министар грађевина г. Михо Крек, изасланик Њ. С. Патријарха прота г. Брадваревић, већи број професора, ђачких родитеља, ђака и других грађана. После обављеног црквеног обреда, камен-темељац је положио Министар просвете г. Стеван Тшрић. Директор гимназије г. Сташа Вулић захвалио је у име ученика и ђачких родитеља министру просвете г. Стевану Ћирићу и Претееднику општине г. Влади Илићу, који су допринели подизању Шесте мушке гимназије. Подизање нове зграде створиће нове услове за рад, ђаци ће имати светле и удобне просторије, а родитељи неће морати да страхују за здравље своје

деце. У новом просветном дому биће симболична девиза: еветлост, љубав и живот. Говорио је затим Министар просвете г. Стеван Ћирић, који је рекао да ће бити подигнуто још много школских зграда док се не задовоље потребе града Београда у том погледу. Зграда Шесте мушке гимназије биће велика грађевина, са свим удобностима, која пружа ново грађевинарство. Она ће имати приземље и два спрата, а раеполагаће са четрнаест учионица, кабинетима, канцеларијама и еа две велике дворане. Подизање ће стајати динара 7,500.000..— Земљиште за гимназију уступила је Општина града Београда. Зграда се изводл по нацртима које је израдио архитекта г. Зрнић. У зграду Шесте мушке гимназије биће смештена и Пета женека гимназија, која такође нема своје зграде.

1ПЉ