Opštinske novine

Стр. 180

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

предлог за евентуалну дозволу за подизање постројења. Код колаудације при завршетку радње прегледати ће једнако састављена комисија постројење да ли одговара прописима. На основу комисијског записника издати ће надлежна власт у року од 8 дана одобрење за употребу, као и коначно овлашћење односно дозволу за рад. У случају да комисија наиђе на неке недостатке одредити ће министар пољопривреде рок у којем се исти имаду исправити.

Чл. 20. 1) Приватни подузетници или творничари могу по одобрењу министра пољопривреде уредити постројења за индустријско искоришћавање лешева само на подручју оних општина или градова, који не могу ни сами, ни удружени издржавати овакова постројења, или се својевољно одрекну тог права. 2) Општине и градови могу подићи постројења за прераду лешева и отпадака и на својим кланицама. У том случају треба да су од кланице одељења зидом, с ограниченим пролазом, с тим да буде предвиђен посебан улаз, који се мооа налазити изван кланичног об^екта. Чл. 21. У сврху подизања, преуређења или проширења постројења за прераду лешева, има места експропријацији земљишта, ако се ради о јавном уређају, и ако се оно другим путем не би могло набавити.

Чл. 22. Стројеви за прераду морају бити најновијег модела уз гаранцију потпуне стерилизације и максималног искоришћавања материјала. Подела просторија мора бити одвојена на чисту и нечисту страну тако, да је потпуно обезбеђено, да се добивени продукти не могу накнадно загадити заразним клицама и да је изношење заразних клица из постројења и-скључено, било добивеним продуктима, било прљавим (загађеним!) водама или на који други начин. Читаво постројење и целокупно пословање на њему мора бити тако уређено, да одговара свима условима, потребама и задаћама, које се траже од стрвишта, стрводерница, јамагробница или пећи за спаљивање лешева и мора те уређаје у сваком погледу надоместити.

Траћи део Нарочите одредбе о спречавању разнашања заразних клица животињским лешевима и отпатцима ГААВА VI. Употреба меса и масти од лешева за храну животиња и искоришћавање других делова лешева у индустријске сврхе Чл. 23. Првостепена општа управна власт може у изнимним случајевима дозволити власнику животиње угинуле од незаразне болести да може поједине делове леша употребити за исхрану властитих животиња. Забрањено је продавање или поклањање меса од лешева другим лицима. Неупотребљени делови имају се према прописима овога Правилника нешкодљиво уклонити. Дозвола за употребу леша или делова од леша за сточну храну не сме се дати месарима, продаваоцима сухомеснате робе, крчмарима, ресторатерима, мензама, болницама, народним кухињама и сличним установама. Чл. 24. Поједини делови лешева могу се, у колико то допуштају ветеринарско-полицијски прописи, употребити, искористити и ставити у промет, ако се пре тога подвргну следећим поступцима: 1) Кожа, ако се не отпреми у фабрику или кожарну, одмах после скидања, али тек након сољења или сушења. 2) Кости, рогови, папци, копита, длаке и чекиње тек након дезинфекције и сушења. 3) Вуна и перје тек након прања и (сушења. 4) Тетиве након дезинфекције и сушења. 5) Сланина и сало тек након топљења и денатурисања. Код ових поступака делови набројани под 1)—5) не смеју доћи у додир са лешевима, њиховим органима и отпацима који су одређени да се закопају односно униште, нити се за израђивање и спремање смеју употребити ножеви, секире, пиле, сандуци, кошаре и друго оруђе и предмети, који су употребљени код животиња угинутих од заразних болести. Просторије у којима се овај посао обавља имаду се после сваке употребе очистити и у ред ставити а оруђа очиститн и дезинфиковати. Чл. 25. Искувавање костију, топљење и денатурисање масти може се вршити само под надзором надлежног ветеринара.