Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 181

Чл. 26. Сточни продукти добивени на овај начин имаду се пре отпреме снабдети ветеринарским уверењем, које се мора унети у посебни дневник.

ГЛАВА VII. На чијем подручју се леш мора учинити нешкодљивим и у чију то дужност сШда Чл. 27. Животињски лешеви или њихови делови као и животне намирнице анималног порекла које су шкодљиве људском здрављу имаду се по правилу уклонити и учинити нешкодљивим на територији оне општине или града, где је животиња угинула, заклана или где је у мртвом стању нађена. Од овог прописа изузимају се: 1) Лешеви животиња, које су угинуле или заклане пригодом транспорта железницом: или бродом. 2) Лешеви или њихови делови потребни за испитивање узрока угинућа и установљења заразе или за научно испитивање или за спремање цепива. 3) Лешеви са територија оних општина, које припадају у експлоатационо подручје неког постројења за прераду и искоришћавање лешева, а које се налази на територији друге општине. У тачки 1) и 2) споменути лешеви или њихови делови морају се уклонити и учинити нешкодљивим на територији оних општина или градова у којима су извађени из железничког вагона или брода и где је извршена разудба. 4) Код транспорта животиња морем дозвољено је уклањање лешева на тај начин, да се лешеви на отвореном мору удаљено од пристаништа спусте у море, оптерећени чврсто везаним каменом, жељезом, оловом или угљеном. ГЛАВА VIII. Закопавање легиева и отпадака и бацање у јаме-гробнлце Чл. 28. 1) Животињски лешеви смеју се закопавати само на стрвиштима или бацати у јамегробнице. 2) Забрањено је закопавање лешева у двориштима, поткућници, баштама, шљивицнма, пашњацима и ливадама, или на било којем другом месту, које није за ту сврху одређено. 3) Осим изнимака нз чл. 5 изузети су од одредбе тачке 1) овога члана лешеви животиња, које су угинуле на месту које је удаљено од стрвишта, као што су пашњаци, шуме, салаши, итд. и где је превоз скопчан са потешкоћама и могу сје закопати на месту, где је животиња угинула, или на подесном месту у близини, ако је то одобрио уређујући ветеринар или општинско поглаварство. 4) Ако се због каменитог тла, или сличних запрека леш не може закопати, може уређујући ветеринар или општинско начелство наредити да се леш уклони и на који други подесан начин.

ГЛАВА IX. Отварање јама због вађења лешева, ископавање костију; паша и кошња на стрвшиту. Напуштање терена као стрвишта и употреба у друге сврхе Чл. 29. 1) Отварање јама у које су закопавани лешеви ради поновног закопавања, као и ради вађења костију у сврху индустријске прераде, може дозволити првостепена опште-управна власт;, а аа градове Београд и Панчево Управа града Београда ,кад је прошло 15 година од како је последњи леш закопан и ако су мекани делови посве иструнули. Ископане се кости имаду пре отпреме у индустријска предузећа дезинфиковати кречним млеком, или којим другим признатим дезинфекционим средством:. 2) У сврху накнадног установљења заразе или узрока угинућа као и за судске потребе, може првостепена управна власт и раније дозволити отварање јама и вађење лешева, али само у Присуству надлежног ветеринара и под условом, да се леш одмах након извиђаја и евентуалног одузимања истражног материјала поновно закопа. 3) Забрањено је употребити стрвиште у друге сврхе осим за укопавање лешева. Забрањено је напасати стоку, косити сено или иначе употребити за људску или сточну храну биљке, које расту на стрвишту. Нараслу траву и коров треба од згоде до згоде покосити и спалити на самом стрвишту. 4) Стрвишта, која не одговарају прописима овога Правилника морају се затворити и основати нова.