Ošišani jež

ПОСЛЕДЊИ КУЛИ

Силази: дошли су!

НАУКА И ЖИВОТ ИЗ ЖИВОТИЊСКОГ ЦАРСТВА

ИЗУМИРАЊЕ ГОЈАЗНОГ СМУКА Доласком зиме у животињском царству неверовзтна отступања , је случај тојазног / is. spekulantus vulgaris. h.-, ;a ce он јако множи нри појави сваке оскудице, изгледа д.а је у нашој земљи ова врста прилично истребљена ове године, али се и приличан број смукова шпекуланата склонио у јазбину. Лекарима је лознато неколи-ко случајева да су о-ви смуко-ви исисали к,рв људим-а ко-ји су за-пали у њихову јазбину. Ловци су п-о-шли у хајку на ове штеточине, те се позива стновништ-во да уч-е-ст-вује у њој.

СЕЛИДБА НА ЈУГ Друга животиња којој не прија клима ове године код нас је позната под именом кољаш. И поред тога што је обрасла чекињама и длаком, ипак јо»ј је овде хладно, јер је научила да плива у топлој крви. Међународно друштво за заштиту животиња звано Реакција већ дуго времена напада преко штампе и радија наш проети народ што истребљује ову ретку звер. У нашу земљу дсш.ао је и претставник овога друштва, али је он наишао на неразумевање код полуписмених

претставника наше власти, које не мо-гу да схв.ате н-аучну в-редност ове ретке звери. I Неколико преживелих кољаша псшло ј-е на југ, за Грчку, где клима о-дгова-ра условима- њихово-г жи-вота. Међутим, успут их ! таро-д треб-и, те постоји опасност !да ниједан к-ољаш жив не умак' н-е из земље. Због тога је југословен-ски одбор друштва Реакције у Лондону поднео меморандум Савету министа-ра, -ка-ко би | културне земље послале експедицију у Југосла-вију ради с-паса-вања кољаша.

НЕМА ТАЈНЕ

Кад им чујеш пажи што к'о гљиве ннчу, слободно им кажи; Знамо eefc ту причу Знамо ко све дише е тим „казала-рекпа". Знамо још и више: каквог су порекда.

БЕОГРАД НЕМА РАТНИХ ДОБИТНИКА

KoMHcn'ia за утврђивање ратне добити Извршног одбора утврдила ie да v Београду нема ратних добитника. Претставници фабрика. акционарских друштава, банака и разних привредних предузећа. уместо да пргцаве ратну добит, при. јавили су ратну штету. На крају Kpaieea, изгледа да fce се ова комисија претворити у комисију за помагање материјално посрнулих банкара, фабриканата и привредника.

15,000.000 СТАНОВНИКА СПАСЛО СЕ У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ

Последк>их дана пронаЈизачка компанија „Јалова нада" под руководством мистер Пеоиклеса Цвајтера, бавила се проналаском најновијег типа атомоке бомбе која 6и мотла да уништи о«о 15,000.000 становника. Међутим, ови напори cv дожи. вели крах, пошто каписла на којој је радила фзбрика М. Г. и Ко. није упалила. Сировине за израду ове бе лиферовала ie међународна компанија „Реакц,иО|Н", а прерађиаање је вршено у поеиато.ј ф3|брици експлозива „Фашизмус“. ПИОНИРСКИ КУТИЋ ИВИЦА И ЈУРИЦА

Из страних земаља од бегунца краља стигла брзојавка; КАМО ВАМ OCTABKAI После претње ове Иван Јуру зове; Слушати нам ваља заповести краља.

ЗАБРOЈАВАЊЕ

Па, комшинице, ја сам вам јуче позајмида Д)ва јајета, а ви ми враћате само једно. Та није могућно! Опростите, молим вас, свакако сам се збунила у бројању.

МАЛЕ ШАЛЕ УТЕXА

Шофер, молим вас, терајте лакше, нервозан сам... Ово ми је први пут да се возим у аутомобилу. Разумем взс, јер је и мени први пут...

ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ СКАНДАЛ У СВАКОМ СЛУЧАЈУ

Вашингтон. 26 октобра Бивши амерички министар Финансија Моргентау изјавио је дз ,је скандал што cv v привредну комисију која има задатак д.а v америчкој окупационо.ј зони Немачке изврши дезиндустријализацију уведени л>уди који имају своје фабрике v Руру или cv били акционари у немачlким фабрикама. Они, место да paerpahv.iv немачку индустршу, хоће да је прново изграде. На ову Hsiaßv одговорио ie ,ieдан претставни« помеиуте комиси.је који је, између осталог, рекао; „Није скандал што ми после рата штитимо рурску индустоиiy. већ ie скандал што ie њу наша сопствена звијација онако безобзионо уништаlвала. иако се знало колико ie напгих пзра v њу уложено.

СТАЊЕ НА ПИЈАЦАМА

Патке новинарске, дебелв, кљукане могу ес добити у „Манчестер Гвардијану". Шећер се може добити у песми „Не треба ми вечера вечераћу шећера... Џигерице и ти ли си месо! Месо види под „џигерица". Паприке су папрено скупе.

КРУПОВЕ „ПОЉОПРИВРЕДНЕ CПPAB Е"

Директор Гудремзч изјавио је америчким официрима да он и његов господар Круп само сањају о производњи управо пољопривоедних справа.

Та, ми смо, знате одувек бипи за производњу справа којима се преорава земља.

МАГАРЕћА ПОСЛА

Што не пасеш ову росну траву) Нек ми се да зоб од Унре.

ПРАКТИЧАН ЧОВЕК

Молим вас за три дииара !рашка за буве. Хоћете ли у флашици или у кесици? Сипајте ми одмах за врат.

КО КОМЕ СУДИ

КРЛМЕР: ... ви сте крнви, што сте жизи, и тиме пре кршипи праксу нашег логора.

ПРИГОДНЕ ПОСЛОВИЦЕ

СКУПИО ИХ ЈЕЖ КАРАЏИЋ

Тешко купусу из села смок чекајући.

Шта их лаје, да сваки уједа! Само сунце трепти кад ко змију бије, и радује се говорећи: како мој мравак аждају бије!

Тешко је пса од намазана каиша оћерати.

Колико му одовуд стопа толико одонуд година.

Туђе просо у нашу шеницу меће.

Попо, попуј, ама мало и приору ј!

С туђа ата, посред блата

Трговина неком буде туговина. Поповска вређа никад се напунити не може.

НИРНБЕРШКИ ПРОЦЕС

Херман Геринг, гпавни злочинац из рата од 1939—45 прославио је ових дана свој 101 рођендан. Верује се да пресуда њему и осталим оптуженима у нирнбершком процесу може да падне свакога часа.

(Сенди Диспеч,

Љондон)

Геџинг у првим данима суђења

Један од последњих снимака

Верско интересовање Хермана Геринга

Јунајтед прес јавља; Херман Геринг провео ie данашњи дан у разговору са лутеранским свештеником оасправљајуКи из старог завета. ..Чини ми се да ie Геринг мно го времена провео при студирању Старог завета. iep из њега зна велик 6poi цитата" и-зјавио ie поручник Карл Erepc, свештеник лутеоанске цркве из Вашингтона После овог извештаја група новинара посетила ie Геринга. На питање зашто ie прогонио Јевре-

ie, Геринг ie одговорио, да je управо тада проучавао из Старог завета део о Навукодонасару и Ироду. А зашто сте онда убијали и — питали су новинари. То ie већ из Новог завета поправио их је Геринг. Проучавао сам тада време Нерона. Добро, а от-куд сад овај верски обрт код вас? Е знате, то ј.а сад читам житије Магдалене покајниде одговорио ie Геринг.

2

ЈЕЖ

3 НОВШБАР 1945