Ošišani jež

ОПОЗИЦИ-ЈАДА И НАРОДНА ВЛАДА

Ко год је чашу жучи испио, тај зна шта је прави мед. Ко се од тешка зла исцелио, неће заслађени јед. ' Ко је из ничег војску створио, неће звати туђе жандаре. Ко је порастао док се борио неђе ставити врат под јарам. Ко је громку реч своју рекао неће тек да се учи збору. Ко је велико знање стекао захваљује се тутору.

Знали смо крволочне вуке што су клали све што се може, а знамо и оне мудре лије што навлаче јагњеђе коже. Вуци су обрали кожу на шиљак / тде су мислили господство да беру. Долијаће и лије, хијене и мачци, све he лажне коже да се здеру. Вук сит и козе на броју? Во читав и купус цео? Хоћеш ли стадо, потуци вука, хоћеш ли купус, истуци вола, научи памети господина Грола. што 6и хтео демократију у чегничком строју, и још много шта хтео, кад би, кад би, уз туторску помоћ на народна леђа сео.

Да, ми смо „невешти", tA тек се учимо, и доста се мучимо у вршењу народне власти. Да, они су вешти, исувише вешти, учили занат и у Главњачи, и у Минхену и у Пешти, а берлинску штлу реформисали у замагљеном Лондону. Но тешко народу од њихове вештине, горко би било од њихове сласти, иако долазе само зато да понуде туђу бонбону. Упознао је народ ту „демократију“ шго се издаје испод краљевског плашта. Упознао је за доста година братију што је увек продавала свашта. Знамо демократски кундак и пендрек, знамо ra и с крстом на врху, и видимо где су се бачени у јендек сложили јавно у. побожну сврху, Где стадо не пасе, „пастир" се не сређи, где се народ сме/е, не смеје се тређи, нема среће ни за демократског мачка где народ ништа не купује у врећи. Где је старо свршено долази тачка.

Има и народа малолетних, но наш народ је најпунолетнији, најтежи испит је положио, за своју државу се сложио, ако је страдао, сад је срећнији, но није постар господар судбине да би се опет подложио, није славно савладао страдања да добровољно страда. Т утор.и самозванци неће наићи на малолетне, но Сами су малоумни кад мисле стари знанци да је народ постао глув и слеп, да ће палити атомска чоколада и да се испод смоквиног листа не види. усташка потковица, и мачков реп, пендрек са крстом, туђин са прстом 1 и вашљива четничка брада.

ГЊАВАТОР

глас из публика . Вала нас ни овакви говорници нећ® одбити од Народног фронта!...

Код великог мештра

Јасеновачки душебрижници; Шта кам, Вепечасни, савјетујете у овој за свету цркву претешкој ситуацији. Корошец: Без пастирске батине не вреди вам никакво писмо.

ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА Д-р Драгић Јоксимовић потковао опанке

Врчин, 26 OKTo6pia Чувени законодавац др. Драгић ЈоксимовиЈ 3 ,, како се упорно тврди у »Топлици«, набавио је половно шумади.ско одело и потковао опанке. Верује се да t.e кренути у унутрашњост, ако уопе да савлада страх од Топличана.

Дуда и милиција

После суђења гестаповцу Андрији Фехеру из Панчева, милицији је једва псшло за руком да одбрани од народа његовог браниоца Дуду Бошковића. Тим поаодом Дуда је |едно| crpaHoi новинарки која му ie затражила интервју, на њено питање како ie милиција вршила своју дужност, одговорио: РТ.аво! Докаоало се да сам имао право када сам ioi изразио неповерење. Она ме ни]е ослободила страха, и спречила је народ да ми укаже своје поверење. Увек се онз ставља између мене и народа. И покварила ми ie рачун. Сад ви не можете да пишете у страно] штампи како сам жртва власти. Али можете навести да је народ и овде био незадовољан поступком милиције, довршио је Дуда интервју.

МАГАРЕЋЕ УШИ

Једа« амерички новииар који је ових дана боравио у Бугарској, упитан шта је циљ његове посете, одговорио је у пшш: Само да слушам. Зато су му уши толико порасле да су веће него и у једног бугарског магарца. „Није чудо додац‘у бугарски листови и морале су му порасти, кад се толико упињао да чује глас оиозиције.“ Несрећни новинар, о коме је реч, био је .бар на лицу места у Бугарској. Нас сада интересује колико 'ће тек порасти уши наших опозиционара који се упињу да чују све што се говори чак преко мора у новинаревој отаџбини.

НАРОДНА ЛИРА

Шором шајка, а Дунавом чамац. Мој )е дика црноберзијанац. Кришом ствари продаје по граду, и још није на принудном раду.

БЕОГРАДСКИ ЂАК

Реци ми, Марија, у који ред спадају рибе! Па у онај на Цветном тргу! Треба да пожурите јер је ред вепики. ГРОЛОФОН

»Глас његовог господара«

ИСТА ПЕСМА У ТРИ ГЛАСА

Нас тројица једна кабаница.

3 АРS

JEffi

3