Ošišani jež

БУГАРСКА OПO3ИЦИЈА ТРАЖИ ДА СЕ РАСПИШУ НОВИ ИЗБОРИ

Машала! Бене, бенисимо! Наши у Бугарској наступзју. ЈЕЖЕВИ КАБЛОГРАМИ Швајцарска туристичка атракција

Жонева, tl јануара Накнодно са саопштава да је злогласног нвмачког терористу ма;ора Пабста, организатора убиства Карла Либкнехта и Розе Луксембург, претседник општине у Луцерну у ствари позвао на roстовање: Пабст fce у Луцерну да лослужи као добра туристичка атракција Очекује ce нагпи прилив туриста, у првом реду из радова емиграције, који могу овде Још много што-шта да науче, а и да потроше још коју пару. Сазнаје се да је г. Леону Блуму веома кри-

во што ову туристичку атракцију ни;е добила Француска.

ДА БИ ДРУШТВО БИЛО КОМПЛЕТНО

Атина, 11 јануара После разних ројалистичких, бурандарских, хитовских и осталих »демократских« организација, у Грчкој се оснива још једна странка, а то је странка присталица диктатора Метаксаса', која tie имати за циљ да рехабилитује сва Још нерехабилитоване сараднике окупатора.

КРОКОДИЛ - ЈЕЖУ

ЊУЈОРК. Додирујући питање претсгојећих избора у СССР, мистер Херст је изјавио: „Ја не разумем такву демократију у којој не можеш за своје новце купити погребну количину глаоова.“ ЛОНДОН. Енглески часопис „Економист" труди се да докаже штетност чувања тајне атомске енергије. При томе „Економисту" не полази никако за руком да сачува у твјности енергију, с којом води антисовјетску кампању. АНКАРА Коментаришући захтев америчких Јермена о уједињењу читавог јерменског народа, турски ноВинар Секин-Башка изјав.ио је: „Ја сматрам да се Карс и Ардаган по саставу свог становништва не могу сматрати• јерменским територијама, пошто смо ми све Јермене у тим местима благовремено истребили. ЛОНДОН. Овде су потпуно опљачкали стан маЈора Винвуда, коЈи ,/е бранио Крамера на белзенском npoцесу. Ухапшени злочинци понашали су се потпуно мирно и већ су на првом саслушању изјавили: „Мајор Винвуд иас неће оптуживати. Напротив, он ће н.ас узети у заштиту пошто ми не познајемо законе." ОСЛО. Бивши књижевник, квислинговап, Кнут Хамсун изјавио је, после стрељања Квислинга: „Нисам полудео да идем Квислинговим стопама." Рекавши то он Је објавио да ,/е полудео. ЛОНДОН. Овамо су из Немачке допромљени комвлети фашистичког листа „Дас Шварце кор", који се активно разраћУје у листовнма „Дејли телеграф енд Мор-‘ иинг пост", „ДеЈли мел" и „Манчестер гардијен". Једап део овог мптериЈала већ је објављен у лажљивим чланцима протип Нрвене армије. ФРАНКФУРТ НА МАЈНИ. Исувише добри католик кардил Фаулхабер недавно је упутно писмо генералу АЈзенхауеру, молећи га да пусти из затворп фон Нојрата, мотивншући своју молбу тиме што је овај последњи „добар католик". После овога ратни кривци почели су ма. совно тежиги католичанству пошто се њима кардиналске интервенције свиђају више од кардиналних мера.

ЈАПАНСКОМ НАРОДУ

Токио, 11 јану-ара Цар Хирохито издао je ових дана, први пут посло капитулацијо, своју царску наредбу у којој се каже: »Народо јапански! Наши победници траже да се Јапан у будуfce одрекне својих империјалистичких тежњи, да пође путем демократизације и да се ослања на властите снаге. У овом тешком часу ја сам одлучио да буде ваша воља и g a Да будем и даље цар. Да би уштедео свом народу труд да се ослања на себе, ја га позивам Да се убудуће у свему ослони на мене.и

ПАМЕТНИЈИ ПОПУШТА

Батавијв, 11 јануара Начелми« геиералштаба хола«дских војних снага у Холандској Индији генерал-мајор Охл и командант холандских војних снага у то(ј области генерал Ван Ојен наједанпут су се нешто наљугили и поднели оставке. Чим се ови Индонезијанци овако упорно туку, . изјавили су они, мора да су полудели. Срећом, ми смо плметни, na ево попуштамо и с тим лудацима да имамо_ вишв никаква посла. ПОЛИЦИЈА И ВОЈСКА У ГРЧКОЈ УЗЕЋЕ УЧЕШЋА У РАДНИЧКИМ ШТРАЈКОВИМА

Атина, 11 јануара Ра;тер Јавл»а да Је у Атини отпочео штрајк аутобуских и трамвајских намештеника. Како се предвиђају нови штрајкови, полици|и и во(јсци je наређено да изврше све припреме зл правилно спровођење тих штра;кова, одно сно штрајкача.

ХОРТИ ИЗВРШИО ИНСПЕКЦИЈУ МАЂАРСКЕ ВОЈСКЕ

Нирнберг, 11 ја-нуара Накнадно ce јавља да је Хорти пуштен зато што се у затвору разболео од досаде. те му је потребна разоиода и бањско лечен>е. Пре но што крене у неку бању, Хорти he извршити инспекцију оних 23.000 мађарских во;ника који су за њим пошли у Немачку и који се налвзе под оружјем у Шлезвиг-Холштајну.

Јежев коментар ЗАХТЕВИ БУГАРСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ

Међучародни комемтатор „Јвжа" у свом недељном прегледу међународних догађаја даје следећу оцену политичке ситуације у Бугарској: Политичка ситуација у Бугарско| стоји у знаку бугарења опозиције која ie за више од 25 го дина била непријатељски распо ложена према Совјетском Савезу а сад г позивајући се на одлуке Московске декларације, очекује да ioi СовlЈетски Савез, у замену за доказано непријатељство даде пријатељски савет како 6и се што пре не само убацила у владу Отечественог фронта него и Отечествени фронт што пре избацила из владе. такав разво! догађаја бугарска опозици]а упутила ie Отечественом фронту следеће своie захтеве: 1) У смислу одлука Московске конферелције о проширењу 6угарсне владе са два члана опозицмје ми смо одредипи да у владу уђу господа Петков и Пастухов. Како су обојчца л>уди фаммлн|арни са њима fce у владу уђи и остали чланови њихове опозиционе фамили)«. То «etse крњити одлуке Москозске ко.нференције пошто они засад неђе тражити посевна места за своје опозиционе рођаке него I>е их rr. Петков и Пастухов у прво време држати на коленима, под клупом или где се држи пртљаг. Међутим, стлвља ее у задатак гг.

Петкову и Пастухову да се толнко прошире у влади како би н остали опозиционарн из породицв могпи да добију минмстарске столице. У ту сврху, због успешнн|ег рада и да га не би терао баксуз и снашао црни петак r. Петков fce се убудуће називатн Четортков, а г. Пастухов, којн је досад био лолитичка рага, проглашава се политичким пастухом. 2) Уместо Великог Народног еобрања одређује се велико народно растурање. 3) Спсљна политика 6xfce убудуl;е унутрашња а унутрашња noлитика биће тако вођена да се не примети откуд долази слоља. 4) Оспорава се влади да решава ко|и су кандидати опозици|е погодни да уђу у владу а претставницима опозиције ставља се у дужиост да известе које чпанове владе треба хитно избацити из ње. За бугарску опозицију Пегков-Четвртков, својеручно Пастухов, својекопитно. Како се сазнаје, поред све оштрине овог захтева, нема надо да Ке бити усао|ен. У одлукама Московске конференције не каже се да te Совјетски Савез упутити непри|атељски савет него пријатцљски, и то влади а не опозици|и. Према томе надама г. Петкова и Пастухова ипак je дошао црни петак.

ДЕЛАТНОСТ АЛБАНСКИХ „ПАТРИОТА" У КАИРУ

Каиро, 11 јануара Један каирски лист јавља да се Абас Кипи, бивши претседник бивше албанске »Легалне странкек, која ;е легално сарађиаала са Немцима за време окупације, свим силама труди да што боље подупре нову албанску кућу с горње стране, У том тешком послу помажу му и други честити албански патриоти као Гого и Хисен Дошишти. Да 6и дошли до већег ауторитета. ови добри људи узели су себи лепе и звучне титуле. Абас Кипи прогласио је себе генералом, иако никад није био ни поднаредник, Хисен Дошишти назвао се »легалним принцем«, а Гого ie себе прозвао секретаlром »Легалног покрета« Више је него сигурно да ће ови генерали и принчеви, ако наставе овим темпом своју пропаганду и ако поживе још једно 50 —60

годинв, произвести себе у eo-J-* воде и краљеве.

ПОПРАВЉЕНИ ПОТКАЗИВАЧИ

Рим, 11. Јамуара У Риму )е ових дана одржвно суђењв већем броју тов. угледних лида међу којиЛа је било и нвколико сенатора, оптужених да су за време Мусолинијеве владавине потказивали ОВРИ и гестапоу своје суграђане као антифашисте. Сазнаје се да )е суд све оптужене ослободио. јер је утврђено да су се за протекло време поправили и нису још никог проказали властима као фзшисту.

БЕЗБРИЖНИ ОТАЦ

ИнфлациЈа у Грчкој узима размере као у последњии годинама немачке окупациЈе.

Оче Дамзскиносе пада драхма. Не бринн за мене. Фунта расте.

2

.1 Е Ж

12 МИУАР 1946