Ošišani jež

КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ »ТРАБУЊ ДЕ ЖЕНЕВ« О ПРОГОНИМА ЦРКВЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ

Женева, јануара 1946 Веети које стижу из Југославије говоре о све већем и већем терору који трпи црква. Велика црквена и манастирска имања отимату ce и деле земљорадницима. Масама je остављено на вољу хоће ли ићи у цркву или не. Власти не само да се не старају да натер.ају народ у цркву v време када се обавља најважнији део богослужења, тј. читање .„пастнрског писма“, него чак не спречавају протестне митинга против читања поменутог ПИСМI Дешавају се чак и отнмачтше ®етих утвари. Тако је разјарена маса у селу Вапрешићу отела ®оие жупнику, оцу Матеји, пакој.им је велечасни прс тога окадио паству. Непосредно пре тога, ra иста руља гађала је јајима лично преузвишенот господина надбискупа -Степинца. Преузвишени је дошао у село да оснујв нову журу и да тахо мајци пвкви спасе земљу из руку неуког стада До каквих страхота доводе такви инциденти види се из тога што је том приликом веко из пастве, погодио и оскр-

навио орден који је надбискуп примио лично из руку поглавника. Провиђење је хтело да тога даиа преузвишени није закачио одликовања које је примио од фирвра. Једаи фратар са Широког Бријега потвућује све ове страхоте и поткрепљује их новим доказима. Он је пребегао из Југославије н једва је успео да пренесе један тешки митраљез са шест реденика. Нож, који му је доага успомена иа његов мисионарски ра- изгубио је успут. Имовину м,ана|Стира, која се састојала од два топа, четири бацача и седам митраљеза, опљачкале су власти. Часне сестре такође hhcv поштеђене. Само из једног њихо. вог стана власти су однеле неколико стотина килограма ђона, дувана за лулу, два сандука свилених чарапа, комбинезона и тако дал*е. Из другог стаиа отели органи власти и већу количину ручних бомби, иако су врло добоо знали да је то ручни рад часних сестара. Под изговором

да су сестре убијале туђу децу, власти им одводе њихову рођену. У нашу редакцију стигла је једна већа група избеглица која борави у Женеви. Они говоре о прогону православне цркве у Југославији. Пошто сви имају браде и дугачку косу, очигледно је ”а се ради о групи прогнаних цравославних свештеника. Они се лкчно ни за живу главу не би вратили у своју домовину. Из њиховог излагања може се назрети страховити положај православне цркве. Они тв.рде да у неким православним црквама, када се спомене краљево име, народ У сав глас кличе републици. Уредба кој.а je гласила „Триста, беа попа ништа“, потпуно је укинута. Народ се венчава, р.азводи и крштава по одборима, а остављено му је потпуно на вољу хоће ли после тога то извршити и у цркви. Десило се и то да ie велики број мостова, радионица и зграда већ изграђен а да се нијв чвкао од Бога благослов, како је то било уобичајено у старо доба. У Словенији, где fe, како смо

обавештени, у веђини муслимански има случајева да се са џамије скидају звона те тако ппавовепни не 3H.a.iv када почиње ашиковање (вечерња молитва). Из свега овога изложеног види се да је крајње време да се оветска јзвност умеша у прилике у Југославији. Убеђени смо да he нас у томе аахтеву највише помоћи Ватикан, завршава свој чланак „Трабуњ де Женев“. (Јежјуг)

Незадовољан Уставом

Рековац, 11 јану.чра На конференцији поводом Устава, један бившн полицијски писар није ставио никакву примедбу, већ ce на крају само тихо накашљао. Бивши срески пандур Сима, који му зна нарав, тврди да је то знак да је г. писар незадовољал пројектом.

ВЛАДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ РАСИПА НОВАЦ

Сарајево, 11 јануара Као и владе других федералних јединица, и влада Босне и Херцеговине наједанпут ie почела да расипа новац. Она ie издапа ништа мање од 554 милиона динара на соци||алне сврхе. Отворила ie 40 дечјих домова, два ортопедска завода, четири инвалидска дома и пет лечилишта, па пет домова за старце и многе друга непотребне установе. Осим тога много милиона издато је као помок породицама бораца. Тако се не куlти. Толике паре бацити на неку тамо дечурлију, на кљакаве старце и на неке домове! Ми тако никад не би радили. Ми 6и основали неколико хуманих друштава, па д а видите како би ствар ишла изјавили су неки истакнути Босанци у Београду који неће натраг v Босну.

Песма за оца Србије

7> си j песнама жо}е cj се певале под iropar када се Српска Стража враћала с Јајинац а; Ти си у химни громкој Новоме Реду и Поретку, и у буктању села, и у решетању гора; Ти. си у крви коју гркљап пререзани баца, и у иагради песме; UO дии. по реткуl Ја сам Те снио у наручЈу Србије.мајке, гледб Те неумитног у крагујеванкој иоћи; }а сам Те волео када сам иаграђен Јецб, и кад сам писао Теби добро хонорисале баЈкв. 0, Ја Те познах у данима Службе м моћи, кад нжи ни пред чим заклецо!„ ИиЈе дако увек Тво}е чедо бити, axl данас поготову, кад омчу вндиш и стуттп, кад Бадера пије, кад задњих двддесет дукага у учку.ру не зна ушити, ни сакрити. Па молим Те: о конкурсу, о мени да ћутиш; «5 нит сам Ја Твој син, ни ти нени тата! (Према песми из „Српоког Еарода“ од 19 јуна 1943)

Веселин Филиповзгћ, пређе Брезназтац

лауреат Пр ве Недићеве награде за поезиЈу.

НЕЗАДОВОЉСТВО У АЛЕКСИНЦУ ЗБОГ СМЕЊИВАЊА ГРАДСКОГ ОДБОРА

Алексинац, 11 јануарв Вест да је У Алексинцу смењеи цео градски одбор, изазвала je осорчење у овом граду. Поводом замерке да одбор није у потпуности спровео ceтвени план неки људи из чаршиских кругова кажу да ce то од одбора није могло ни тражити, пошто сетвом треба дл се баве сељаци, в не они који никад нису »и орали ни копали. Што им се, опет, замера да су издавали хлеб и онима ко(ји су имали веч лике залихе брашна у куки, честите чаршили|е кажу да ce баш такав одбор данас и тражи као врућ хлеб. Исто тако истичу д« нема смисла замерати одбору што *е кочио рад градске задруге која није хтела да купује намирнице које су ioj нуђене од произвођача.

ПРОГАЊАЊЕ ЧИНОВНИКА ЗБОГ СИТНИЦА

Саројево, 1 1 јануара Ввст да tse око 20 чиновника и службвника Босне и Херцеговине бити изведено пред Дисциплински суд због крађа на желеЈницама, изазвала Ije грдан револт. Ни у старој Југославији - истиче ce у Сарајеву ни|Је се тако rpoзно поступало са државним службеницима, иако су се и тада досличне ствари. Ко се зв овакае ситнице у оно време по суду мотао и задавао суду посла! Сад, ако се продужи да се људи и због ситких крађица изводе пред суд, онда Не службеиици на железницама морати да покушаЈу да живе од своје плате, * то значити да +е неки морати да скрате каЈише, пошто су за време окупациЈе навикли ка ве+е приходе.

ВРЕЛО У ВРЕЛУ

Алексинац, 11 јануара Врело злоупотреба пронађено |е у селу Врелу, близу Алексинца. Привредни одбор у том селу приредио le за себе велику количину текстила за мале паре, а за сеоску сиротињу обрнуто малу количину за велике паре, Велики привредници из Привредног одбора свакако одбити да Среском народном суду објасне CBoie далекосежне мере за збрињавање сиротињо.

Драге успомене

Жупник Иваи Лебовић оеуђеи на три године принудног рада због корупције ш утаје државне имовине.

А Ја сам их само чумо, |ер сам пастири

ЗА ТРЕН ОКА - ДВАПУТ ДЕБЉИ

Крвгујевац, 11 Јлнуврв Ономад се 'један становник Крагујевца (име му ie Миро Кусовац) после кратког боравка вратио из Београда тачно двапут дебљи него што је био. Кусовац ie комисиски прегледан и утврђено је да му ie у Београду око коже нарасло, као слвнина, неколико слојева текстила, кад се све скине и измери око 30 метара. Уосталом, није искључено да !)e он намеравао да се угоји природнијим начином, па #е зато донео и петнаест кила пиринча, купљеног на црној берзи у Београду. Не зна се само на којој ie проблематичнај берзи Кусовац набавио рпу старих бројева „Демократије", али ie извесно да „Демократија" и црна берза стоје у некој природној вези.

НЕКАД И САД

Милан Недић: »Србију изнад сзвега!«

Српски народ: »Недића изнад Србије!«

12 ЈАНУАР 1946

ЈЕЖ

3