Otadžbina

КЊИЖЕВНИ НРЕГЛВД

473

,Што се мене тиче ја нисам могао никако наиустити кућу, а за што? (Мене је највише мучидо што не могу да изиђем из куће, и томе је бидо узрока) „Ја га живље запитах" (ја. потврдих још јаче). „Допустите ми да изређахм све поједжности овога документа" (дозволите ми да у овој ствари пскажем све могуће против раздоге, прекоре). „Само гледај те се пожурп" (Само бих вас нитао што хитамо тако). „Замак је уосталом много мдађи него и сам јуначки владалац дански" (Замак је у осталом млађи од Хамлета) Вечеру за један час прождерасмо и наше ствари сместисмо у нутра (у вечеру ?) (Брзо вечерасмо, па се наша мала чета разузури). Тако су дакле постали ови грдни слојеви угља кога још за много стотина година сво људство пе ће моћи да потроши. (Тако се сложише огромни слојеви угља, које опет може неумерена потрошња да исцрпе за маље од три века, ако само индустријални народи не обрате више пажње.) Престајемо даље иаводити поједине примере. Ово неколико што смо навели, то су просто накарађивања Франц. текста, али и оно што није баш са свим друкчије од оригинала, тако је сакато и бледо, да се ни пошто не сме назвати преводом. Норед свакојаких погрешака у „Путовању у средину земље" дошао је у помоћ још и штампар, те је на стр. 70, испретурао редове, а на страни 178 и 179 читаве листове. Српски превод на страни 275 показЈЈе Франц. текст на стр. 179, па онда на истој 275 стр француски текст чак са стране 190. Тако је просто избачено из српског превода пуних 11 великих страна оригинала. Нека би српска књижевност била у будућности, поштеђена од оваких превода!

„(јиап! а пш, 1' шровзШШе с1е дшМег 1а та180п те ргеоссираИ с1ауап1а§ - е е4 роигсаизе."

,Је Пв ип §ез{;е р1из аШгта01'." „РегтеШг тој (Г ергпвег 1а зепе с1ез ођјесИопв ге1аИуе а се <1оситеп1."

„8еи1етеп1;, је уоив (1етап(1ега1 ее дш попз ргевзе " „Бе сћа4еаи ев! с1' аШеиг, 1зесоир р1из јеипе дие Г ћегоЦие рппсе с1е Бапетагк." Л.,е зоирег Ги1 га])ј(1етеп1", (16тоге е! 1а реШе 1гоире §е сава <1е 80И ппеих."

АГпаГ ве 1'огтегеп1 сез јтшепзез соисћез с1е сћагћоп ди' ипе сопзоттаНоп ехсе881Уе (1оИ, роиг1апГ, ергпзег еп тотз с1е 1го18 зјескз 81 1е§ реирЈез 1пс1и81пе18 п' у ргеппеп! дагс1е."

у&НДРА ^ИКО^ЛИИ