Otadžbina

614

кумис

Иелиго је у нет анализа магаричијег млека добио 17°/ 0 азотних тела. Доајер је добио у средљу руку 21 °/ 0 албуминоидних делова, што се, но истом хемичару, с малом разликом иалази и у кобиљем млеку. — Шећера би било, по Доајеру, у магаричијем млеку 55%. Лесинг и Пелиго нашли су, као и Пајен да у кобиљем млеку има више шећера, него у магаричијем. — Доајер је нашао у магаричијем млеку 17°/ 0 масла, док су Најен и ГГелиго нашли 14°/ 0 а Лесинг само 10°/ о . У кобиљем млеку Лесинг је нашао 5°/ 0 а Пајен 2°/ 0 . — Количина воде нодједнака је у обе врсте млека. Следећа анализа Колосинског показује разлику,'између кобиљег, магарчијег и крављег млека, у органским и анорганским саставцима:

кобиље м.

магаричије м.

кравље млеко:

вода

892,890

902,477

847,558

хлорна потаса

1,622

1,573

1,369

хлорнасода (со)

0,408

0,380

0,243

сумпорна сода

0,062

0,052

0,073

угљена сода

0,094

0,083

0,118

угљени креч

0,066

0,069

0,074

ФОСФорни креч

2,954

2,635

2,686

ФОСФорпа сода

0,298

0,315

0,460

ФОСФорна магнезија 0,572

0,554

0,632

фосфорно гвожђе

0,038

0,047

0,063

лактична сода

0,685

0,505

0,430

хипурична сода

0,017

0,006

уреа

0,004

млечни шећер

71,642

60,891

52,243

масло

11,662

12,157

40,281

албумин, казеин

15,869

17,014

51,073

лакто-протеин

1,121

1,242

2,703

По опитима на болесницима и по хемичним анализама дра Халубинског, макар како да се кумис справља, особине су му исте, и само се мењају по ступњу врења. Кумис № 1 (нов, млад) има мање угљене киселине, млечне киселине и алкохола, него кумис № 2 (средњи). Но најновија анализа дра Бжезинског показује, да кумис од кобиљег млека има више масла и више шећера, него кумис од крављег млека; а овај последњи има више казеина. Из следеће анализе Колосинског може се видити разлика између две врсте кумиса.