Otadžbina

КУМИС

615

кумио њ. 1

кумио Хо. 2

вода !

388,010

886,363

хдорна потаса

1,435

1,435

хлорна сода (обична со) 0,289

0,289

сумпорна сода

0,067

0,067

ФОСФорни креч

2,670

2,670

ФОСФорна сода

0,410

0,410

ФОСФорна магнезија

0,60!

0,601

фосфорно гвожђе

0,062

0,062

угљена киседина

6,603

13,982

дактат соде

0,661

0,661

лактат креча

0,225

0,225

хипурат соде

0,006

0,006

лактат урее

0,006

0,006

мдечни шећер

38,952

23,065

масдо

8,517

8,501

гдицерин

1,427

1,909

сукцинична киседина

0,273

0,368

пропионичка „

0,015

0,022

мдечна „

7,021

8,872

шииритус

22,530

30,310

адбумин, казеин

18,310

18,290

лакто-протеин

1,916

1,892

Кад се сравни анадиза млека са анализом кумиса, види се: 1, да се количина масних теда у кумису променула. 2, да се већи део млечног шећера иретворио, ири врењу, у друга тела. 3, да је нестадо угљено-киседих соди, и у место њих, кумис је добио соди са другим кисединама. 4, да кумис има три нова елемента: угљену киседину, мдечну киседину и шпиритус (адкоход), којихје кодичина раздична према ступњу врења. Због та три едемента и додази, по свој прилици, Физијолошка и лековита раздика између кумиса и млека. Физиолошке особине кумиса. Сви се писци не саглашавају, кад говоре о физичкнм особинама кумиса, по свој прилици за то што нису водили рачун о врсти (старости) кумиса, о количини попијеног кумиса, као ни о времену, кад се кумис унотребљавао, а тако исто ни о стању болесника, навици на кумис и т. д. Најбоље су проучили његове особине др. Шнеп и др. Уке. Уилив кумиса на органе за варепе. Хоменков доказује, да кумис не изазива нпкахсве болне појаве и у најслабијим органима за варење, ни онда, кад се ппје у ведикој кодичини. Хоменков