Peštansko-Budimska skoroteča

244

и другу снлна лшбовђ одушенилиа, а све хри мн^н и о«'ећани св |к) насЂ заниман). —- Торжесгво овогћ св З јтиогђ богос-луженјн и сђ тимт. в Н н I о в а Ексцелленцја увеинчати мнлосгн нмао, штов Протодјакона свога Г. Шканора Груића.за Лрхјдјакона произвео, а бмвшегт, ЛрхЈД1акона Г. Серг1к) КаћанскогЂ за Пресвутера рукоположт. Све <»ве необичне и невиђене кодг васв свете окр^стности толик ( > су на срце присутствумћегЂ Народа д'ћнствовале , да су многи сузе одђ милина нроливали! Мм смо увкрени , да е зрела и сммслена мудростћ нашеи благогљ Архјнаствфа сва та обстоагелства за лмбовљ свога од'в себе удал ћноп. Стада тако лепо понамештала , и зато се и срцемЋ и душомЂ радо<-тно зав^туеио, да ћемо и вмсоко то призрћн!е достоино знати уважавати, и ове редке кодб насг догађае нл вкки занамтити. — Богосмужеше се заклшчило са Благодарешемг . на коме е наипре Арх1д(акон 'б Н^говош Величеству тринутг многолктствовао, а за тим-б Нћ1ова Ексцелленц^а молитву за жнво г б , здравл ћ, срећу, и спасеше како самогт. НЈ говогђ Величества, тако и ц-ћлогљ пресв±тл. Двора Аустршског?. са сокрушенми -Б срцемЂ очитао. — Таи истми данг после подне <>дплнв;»о в нашг оби ^елшбленБш Архјпастмр -б на пароброду у Пожун 'б оставивши неизгладнмми сноменЋ благости, иилости, и Архшастирске отеческе нћжности свое у нашимћ ирсвма. *)

В ЈСТИ

Изг Заладске Међе нвлнш, да е тамо непрестано суша, и само што гд^ гдћ киша мало попрска-

*) Као годб што е наше вокално Краснонћше на ноте, кое « подобно оном-б у Нешти ббшшемђ Красноп4шш, Дуовско Торжество украшавало; тако е исто и садашн^ Богослужеме, кое нама за в'ћчитни сноменг остае, са истнмх Красншгћн^емЂ благол^ћпно 6 б>ло . Нека 6 б 1 се дакле сва нашегЂ 11равослав)н могЈћнЈн Обшестна на ован лепми прим^ћрЂ угледала, и чваково Краспопћнје у своим-б црквама , као што се Новисад ко. Темишварско и Панчевачко Об1цество о тсмт. већБ ночело трудити , заводила ; и то сћ тим-б нре, што се исто Красноп-ћше овде и у самои Турскои Капе ли завело.

ва, као можесе болвои жетни нчдати. А са ус4вима в вообште жалосгно. Жнто е врло рћдко ннкло. а кое е ДоцнЈе усћдно, оно неће подпуно ни сћме дати. 11шеница се вндн н-ћшто мало боли ; а л-ћтни усћви скоро сасвимЂ зло стое, па ^вшогради су се са своимћ плодом 'б тако стегли, да ако нмђ се какова всте ственна шкода и ненанесе, окет'Б вдва ћеду иоловнну пређашн^ћгодншн-ћгЂ клмка донети : ер в и оно , шго су понелн, тако е слабо и енгаво, да ће се за срећу держати, ако и цвћтан ћ одержи и преживи. И зћ Бечкерека нншу , да в там шнћ Гр>ждан ство вдан 'б Капи гал б , сб конмт. ће се Г умн 'З^умч. одт, шестБ школа подигиути и утемелћити , начинило. И зђ Ердела глашаш, да е тамошнш варошк. Бистрицг, коа е годнне 1836. 40 и 1842 страшном), ватромЂ опустошаваиа, и ове године 16. Ма1а пожарћ посћтјо; при чему е н Церква Н1ар1ста заедио са тор нбомђ изгорела.

Н У Т Ћ Н О С В б Т У. Число народа у Еурони нзносн свега на 22з мји,она. На Руссјм долази осимб ПолБске 40. мииона Н вропеаца. ИзванЂ Руссје шштб п ^ тб држава има у Квропи, кое внше одб 10. мјл^она жителл брое, и ове су: Аустрја 36, 95 0.400, — Французска 33,540.0 »0, — Велика Британ^д 2 6,5 7 1.000, — Нраизска 14,907.000, — Шпанска 11,962.00". -— Други се дамЂ држава има у Еуропи, кое више <> дђ трн мм.ноиа жителл брое, као: Шведска и Норвегјл зае дно 4,2,20.000, Т у р с к а 8,600 000, С и ц I и 1 а сђ Н е аполитанскомЂ 7,188,000, Нортугал^н 3,060 .000, НолБска 4,188.000- — И опетЂ осамк држава ича, кое више одђ едногЂ мШоиа жителн брое. — Вообште рачунашћи, у Европи на едну четвероуголну мн.чо долази 1 .440 душа. Д. А. Число сирота у Паризу еднако шштб скаче. Године 1137, броаиосе у н4му ; 61,530 сирота; а у почотку ове 1844 године износило в число сирота на 89,700 душа.

('танк Дунава у 11ешти. 6. 1ун1И п. р. 12'. 7". 6"'. 7. 1унш „ „ 12'. 3." 0.'" 8. 1ушн „ „ 21' 1." 6.'"

Скоротеча изиазн у седмицм 2 путЂ, ЧетверскомЂ н НедеиБОМЂ; цена му е како за овдашн тако н за страке Предчисиеннке за поиђ године 4 ф 0 р. у сребру. Предчисиигисе може на свакои ц. кр. Ношти, и у Пешта одђ Издаватеиа , у Бедемскои уиицм (8}д|Ге1 (Мд|Је !\го. 349.)

Издавателв Димитрш 1овановићт>. У НЕШТИ словмма Б а и ке ло в п м ђ.