Podgorac

СТодеораи,

(Ват. 25. фебруар 1999.

Пољопривреда

-У нашој земљи купина расте самоникло, најчешће поред путева и то, готово на свим надморским висинама од

морског нивоа до 1000 метара висине, при-

лагођена најразличитијим земљишним и климатским условима. У Југославији је почела да се гаји тек након Другог светског рата. са озбиљном тенденцијом комерцијалне производње.

-Привредни значај ове врсте јагодичастог воћа је потенцијално врло

велики из више разлога. Она није пробирач према земљиштима и положајима а показују релативну отпорност према суши и болестима. Лако се и брзо размножава и рађа редовно и обилно.

-Плод купине садржи велики број драгоцених састојака. који веома повољно

делују и препоручују се посебно деци. младима и реконвалесцентима. То су шећери (10-12%). органске киселине

(0,17-1.50%). витамини (0-20 - 30 кг.%. провитамин А - 15-20 кг.%. Б комплекс и др) оојене материје (антоцијани, флавономи и др.). целулоза. беланчевине. Посебно треба истаћи да је у плоду купине врло висок садржај гвожђа, што му даје посебан значај у спречавању и отклањању малокрвности.

-Плодови су због изузетне биолошке вредности погодни за потрошњу у свежем стању. за замрзавање и као сировина за прераду (у сокове. слатка. џемове, вина и др-)

-Нова сорта "Чачанска бестрна доби-

јена је укрштањем сорти Диксен и "Блек сатин 2' Одликује се великом бујношћу и виталношћу изданка. Даје

четири пет јаких изданака који су у горњој половини повијени, без бодљи и са интернодијама.

Због

кратким

Март је месец када треба обавити први пролећни преглед пчелињих друштава. На топлом и сунчаном дану, при температури вишој од 14 степени Целзијуса, приступа се отварању кошница.

Првим пролећним прегледом треба установити следеће: да ли друштво има матицу, колике су резерве меда и утврднти ошште стање друштва. Све ово треба урадити брзо и пажљиво да се легло не би прехладило.

Пре отварања кошнице друштву се треба обавезно "јавити са 2-3 млаза дима из димилице кроз доње лето. Пчеле ће се од дима прво узнемирити па ће инстинктивно напунити медну вољку медом што ће их умирити па ће мање нападати пчелара. Већ при самом подизању поклопне даске, друштва која немају матицу тужно брује и подрхтавају крилима.

Померањем рамова врло лако и брзо ћемо утврдити резерве меда. Ако меда има треба га примаћи пчелама, а ако га нема треба хитно приступити прихрањивању: чврстом храном, ако је време нестабилно и хладно, сирупом ако је топло и стабилно.

Овим _ прегледом _ такође — треба установити јачину друштва и вреди ли у то друштво даље улагати. Ако је слабо, а уз то и тешко зимовало, види се то по чистоћи саћа, треба га забележити и чим време дозволи припојити га неком

КУПИНА (Киђиз агои из 1.)

ЛУ Подгорина

ПОЈАВИЛЕ СЕ ДИВЉЕ СВИЊЕ

Ловачко удружење "Подгорина" има око 300 чланова у Осечини и Пецкој. Ловна површина обухвата 22.000 хектара (простире се од Јелине брезе до Рајиноваче, па све до Миличинице). У удружење су учлањени само мушкарци - за сада нема жена ловаца. Још увек су активни Божа Јовановић из Црниљева и Раденко Павловић из Осечине - они су

бујности препоручује се да растојање не буде мање од 3 м између редова и 15 му реду.

-Родне гранчице распоређене су целом дужином изданка, на којима су цветови прилично концентрисани што олакшава бербу.

-По родности " Чачанска бестрна“ превазилази све до данас у нас испитиване и

гајене сорте – купине. У одговарајућим најстарији ловци у Подгорини.

условима гајења и неге ова сорта даје Тренутно ловци мирују јер је време

преко – 20 т квалитетних плодова по хек- ! довостаја. Ипак имају посла, јер се лове

пару штеточине. У – прихватилиштима — се „Цвета средње касно, а зри средње | прехрањује дивљач. Ловци су приметили

рано и на већим надморским висинама сви

| а да се у последње време на нашој териплодови дозру пре појаве првих јесењих

торији појављују дивље свиње. Ухваћене су

мразева. Плодови су изузетно крупни.;двс ловокрадице, од којих је наплаћена просечне масе 9,3 гр. док појединачни , надокнада за две бесправно одстрељене достижу и 154 гр. Црни су. сјајни, срне у износу од 3.000 динара. Ловочувар

издужено цилиндричног облика, слађи ин ароматичнији у односу на сорте које се сада највише гаје у нашој земљи.

-Лако се одвајају при берби у пуној зрелости. Ако су убрани у фази оптималне зрелости и поступно замрзавани, не враћа им се црвена боја. већ се задржава црна. што је изражен проблем код замрзавања купине.

-Од момента стварања до сада на сорти "Чачанска бестрна“ није било оштећења изданака од ниских зимских температура.

-Отпорна је према најзначајнијем паразиту купине који изазива жуту рђу листа и летораста.

-Верује се да ће ова сорта убрзо наћи своје присталице. јер постоји велико интересовање за набавку садница за подизање купина.

Вукашин Недељковић има пуне

руке

посла, јер је задужен за цело ловиште. Ових дана је урађен план за ову годину. У ловишта ће бити убачено још 500700 младих фазана.

Број чланова овог удружења се стално повећава. Ловачки испит је положило 20 нових чланова током протекле године. -Урадили смо и план за одстрел за ову годину - чека се само законски пристанак. Све обавезе према ловачком савезу су измирене, а сада се само чекају ловне карте - рекао нам је председник удружења Драган Миловановић.

Иначе, ловци из Подгорине се друже са осталим удружењима не само у нашој земљи, већ и из иностранства.

-У прошлој години смо имали посету ловаца из Немачке. Они у својој земљи имају приватна ловишта и за њих је дивљи лов нешто ново и до сада недоживљено. Најавили су нам долазак и ове године. У последње четири године одржавамо везу са секцијом из Бечеја (место Кумане). рече председник Миловановић.

С. АНДРИЋ

Горње Црниљево

КОСИРОМ НА ЛИСИЦУ

Драгослав Павловић, пољопривредник из Г. Црниљева, рођен 1912. године, успео

Зоран ИКОНИЋ Дипл. инг. воћарства и виноградарства

друштву које такође не може да само

опстане. Средином

свакодневно да ошште са природом,

марта. када пчеле почињу значи кад доносе знатне количине поленовог праха, време је за надражајно прихрањивање. Шећерни сируп у овом периоду треба да буде !:! (1 литар воде, ! кг шећера). У снируп се може додати мало сока од лимуна и форсапина по упутству произвођача. Свако друштво треба да добије 8-10 литара сирупа и то 2 литра недељно. Ко нема могућности да купи шећер, а има меда у кошницама или у резерви, довољно је да виљушком скине воштане поклопчиће и окрене рам за 180 степени. Познато је да су медни венци на задњем крају кошнице дубљи него на предњем. Окретањем рама за 180 степени пчеле ће прескочити мед са предње на

задњу страну и тако стећи утисак великог је да косиром убије велику. добро уноса. То ће на матицу деловати! ухрањену лисицу, недалеко од своје куће. надражајно и она ће повећавати ношење : Обрачун се догодно 18. фебруара 1999. јаја. године.

Треба још напоменути да у марту У истом селу, пре два месеца, Живо-

дарка Миловановић, рођена 1920. године, у својој штали, вилама је тукла лисицу док ловци нису дошли у помоћ.

Док ових зимских дана пушке у Црниљеву ћуте, старци убијају лисице. Још једном се потврђује она стара народна да "бој не бије свијетло оружје“.

Олга ИВАНОВИЋ

кошница треба да буде добро утопљена сувим папиром. У последње време у литератури се све чешће може прочитати да се преко сатоноша ставља најлон који има двоструку улогу. Добро чува топлоту, а! кондензује водену пару коју ослобађају пчеле и смањује излете пчела на воду. Зоран САВИЋ