Podgorac

==

31. децембар 2002.

ВИНО • БОЖАНСКИ ДАР

Празници су пред нама, уживаћемо у доброј закусци, а уз његово величанство вино, све ће нам укусније, лепршавије,

узвишеније, љупкије, пријатније - једном речју лепше. Још је давно неко рекао " У вину је

истина" што су неки протумачили "Онај ко пије само воду крије и неку тајну од својих ближњих".

Велики песник Шарл Бодлер каже да је "вино слично човеку" и да су му "злодела једнака врлинама". "Вино и човек изгледају ми као два рвача пријатеља у непрестаној борби и непрестаном мирењу. Побеђени увек грли победиоца", рекао је овај чувени винопија, који је кроз стихове вину удахнуо живот и даровао му душу. Виншопије тврде, да би се, кад би вино ишчезло из људске производње, у здрављу и интелекту планете начинила празнина - недостатак далеко ужаснији на сва претеривања и изопачености за која вино окривљујемо.

Вино треба пити тј. вино треба знати пити. Јер, вино је као жена, што сте према њему пажљивији оно вам пружа лепши угођај сласти и божанске среће.

Правила о слагању јела и вина прописана су у "Златној књизи о вину" аутора И. Соколића.

1. Остриге, шкољке и хладни ракови сува пенушава вина и млада бела вина.

2. Хладна предјела - сува бела вина, лагане ружице и розе

3. Предјела с јајима и месом - лагана црна вина

4. Супа и чорба - не сервира се вино

5. Бела риба кувана и у сосовима одлежала бела вина

6. Плава риба (печена, пржена, похована) - одлежала бела или лагана црна вина

7. Риба са роштиља - јака бела и црна вина

8. Светло месо(бело живинско месо) бела вина

8. Тамна меса (тамно живинско месо) црна вина

10. Дивљач и дивља живина - тешка

јака црна вина 1. Сир и јела од сира - стара црна вина

12. Колачи - полусуво пенушаво вино

13. Воће и ораси - полусува пенушава и природна десертна вина

Ко једном проба добро ви»о увек му се враћа.

Уметност светковања је незамислива а да се "нектар богова" не служи у оригиналним винским чашама у којима је "буке" вина максимално изражен што нам даје потпун ужитак. Облик праве чаше треба да омогући вину да "дише", а да при томе не ветри; да се "расцвета", али не испари тј. да се покаже у најбољем издању. Винска чаша треба да поседује довољно високу "ногу" да је без боје, да је прозирног танког стакла и без декорација.

И не заборавите: Ипак, ваш избор зависи од субјективног укуса, расположења, тренутка, приступачности појединих вина, финансијских могућности и добре воље. Правила постоје да бисмо их познавали и - кршили. Зато, и када стара љубав добије нове дражи ту је грожђе у чаши. Живели!

технолог Нада МИЛОВАНОВИЋ

Фаро тиутјаа Из ветеринарске ординације

-Последњих година свет се све више суочава са појавом неких нових болести, чији узрочници нису још увек јасно дефинисани, а оне се преносе са неких врста животиња на људе, као иса повратком неких старих, добро познатих зооноза, за које смо ми мислили да су сузбијене или искорењене. Једна од таквих је туберкулоза , која је ранијем периоду односила доста људских живота, све до појаве стрептомицина и када се схватило да се туберкулоза може да лечи и залечи.

-Туберкулоза је хронична, контагиозна болест од које могу да оболе људи и скоро све врсте животиња. Узрочник је тусобасјепит Тибегси0515, кога има више типова (М. Вомг5, М.амшт...)

Главни извор заразе су инфрацрвене јединке, а најчешће пут преношења је путем ваздуха и хране. Најчешће оболевају говеда, затим свиње, живина, овце итд.

После уласка у организам, микро бактерије се размножавају и изазивају

СЛодгораа,

ТУБЕРКУЛОЗА ГОВЕДА

абортусима и жуто - зеленкастим исцетком, док се мастис форма појављује у више фаза, као акутна милијарна туберкулоза вимена или као казеозни мастис, што доводи до драстичног пада количине млека.

Туберкулозним променама могу бити захваћена сва ткива и органи, изузев длаке и рожине.

-За откривање туберкулозе најчешће се користи једнострани интрадермални тест, са бовиним туберкулом и очитавањем реакције за 72 сата.

Позитивним се проглашава грло коме на месту инокулације туберкулина настане тестаст, топао оток као и оток регионалних лимфних чворова.

Лечење _ туберкулозе говеда је забрањена. Вакцинација БС6 вакцином која се користи код људи је такође

специфично запаљење у виду стварања туберкулума, где настаје тзв. примарни комплекс. Ом може дуго да мирује, или да се процес из њега шири путем лимфе или крвотоком, где —се стварају метастазе у разним органима. Туберкулоза говеда, најчешће се испољава као органска форма и то: респираторна форма | - где је главни симптом кашаљ, који је у почетку сув, а касније продуктиван у долази до прогресивног мршављења, затим дигестивна форма - која карактерише отоком лимфних чворова, смењивањем дијареје са остипацијом. Мертитис фарма се карактерише

забрањена. Најважнија мера је откривање и уклањање _ инфицираних —_ животиња. Туберкулинизација — се спроводи најмање једанпут годишње, а у запатима која су заражена свака три

месеца. Такође треба спречити да здрава грла дођу у контакт са зараженим грлима, а то се постиже спречавањем _ испаша здравих говеда а на местима на којима су боравиле инфициране

| јединке, а ПАН грла не уводити у запат без туберкулиског теста.

Осим тога, стална едукација кадрова али и здравствено просвећивање људи је важна карика у ланци и мера ерадикције туберкулозе.

др вет. мед. Зоран БЕЉИЋ

Савети лекара

Као сазнајемо од др Босиљке Алексић, за сада нема епидемије грипа. Велики број деце је оболео од варичеле. Као превентиву 450 грађана примило је вакцину против вируса грипа.

Грип као инфективна болест горњих респираторних путева може да буде веома озбиљан. Вирус се преноси кашљем а најбољу заштиту пружа вакцина. Лежање и одмарање који се мора поштовати при грипу, али др Алексић нам је дала неколико савета као превентивне мере.

-За време епидемије што чешће прати руке

-Деца треба што више да шетају на чистом ваздуху

-Треба узимати сокове и витамин Ц, као и мултивитамине

-Проветравати просторију где се борави више пута дневно, а као основни метод превенције инфективних болести (укључујући грип) јесте вакцинација. Вакцинација за сада чини метод специфичне имунопрофилаксе грипа и његова ефикасност је потврђена многим клиничким испитивањима.

Грип __ може веома

да _ оптерети

КАКО ПОБЕДИТИ ГРИП

организам, за теже болеснике представља КЕ опасност. Вирус нас "веже" за кревет око четрнаест дана. Зато треба бити опрезан и на време се обратити лекару - саветује др Алексић.

Предстојећа зима неће задавати главобоље у Дому · здравља, наиме обезбеђено је лож уље тако да неће бити проблема са огревом.

Што се тиче проблема у Дому здравља и даље недостају кадрови. То се односи првенствено на лекара опште праксе, стоматолога и тренутно гинеколога. Из Осечине и Пецке девет пацијената се превози у Ваљево на дијализу, а недостаје комби за те потребе.

Од управника здравствене установе у Осечини др Босе Алексић, смо чули податак да је све више социјалних случајева који не могу да плаћају партиципацију, а не спадају у категорију оних који су ослобођени плаћања услуга. Има и оних који спас од хладноће налазе на клупи у чекаоници Дома здравља где преспавају читаво после подне.

С.А.