Podgorac

8 СТодгорац,

СТрраћ ов ваћ лог

31. децембар 2002.

СУСРЕТ БОЉЛИЋУ |

Божић се празнује као успомена на рођење Господа Исуса Христа Сина Божијег. Христово рођење предсказали су многи пророци, а што нам потврђује и свети јеванђелист Матеј када каже: "А све се ово догодило да се испуни што је Господ казао преко пророка који говори: Ето, дјевојка ће зачети, и родити сина, и надене му име Емануил што ће рећи: С нама Бог". /Мт. 1,22-23/.

За рођење Христово - Божић у нашем

народу везано је доста обичаја. Божићу се радује и старо и младо. Народ се овоме празнику радује и у кућама и у породицама. Божићу претходи празник звани Детинци, а који је посвећен деци. Тај празник пада у трећу недељу пред Божић. У другу недељу пред Божић пада празник који се зове Материце, а посвећен је мајкама. У прву недељу пред Божић спада празник који је посвећен оцима и зове се Оци.

Два дана пред Божић је празник који се зове Туциндан. Тога дана се коље и реди печеница за Божић. Некада у старо време печенице се "тукле" груменом соли или ушицама од секире и тако ошамућено прасе или јагње се клало и редило. По народном веровању на Туциндан "не ваља" тући децу јер ће целе године бити неваљала и болесна од чирева.

Дан уочи Божића назива се Бадњи дан. Тога дана се пеку печенице, а рано ујутро домаћин куће одлази у шуму те сече бадњак. Бадњак се сече са источне стране, а то је углавном младо церово или храстово дрво. Домаћин доноси бадњак кући и прислони га уз кућу поред врата на источној страни. Пред вече бадњак се исече на три дела, а један део на ситније и уноси се у кућу са сламом и печеницом. У старо време бадњак се ложио на огњишту /зато се и секао на три дела/ међутим у данашњим домовима нема огњишта па се бадњак сече ситно и ложи у пећи. у новије време постоји и заједничко паљење бадњака /Јкоји се најпре освети/, а које се обавља пред црквама или на појединим трговима у граду.

Сви ови лепи обичаји претходе рођењу Господа Исуса Христа - Божићу.

Гледано нашим људским очима Бог је изван света. Посматрано кроз над разум - Бог је недокучива стварност, и мерено из оквира људског понашања Бог је праведни судија. Међутим слушајући глас Светог Јеванђеља, бог је милостиви Отац, Сведржитељ и Творац свих људи.

Када се "испунило" време Бог је послао у свет Сина Свога Једнороднога Господа Исуса Христа. Он се родио у људском телу /људској природи/ од Духа Светога и Пресвете Богородице. Како то описује Свето Писмо родио се у јудејском градићу Витлејему, у пећини, јаслама и

потпуном сиромаштву. Иако рођен у таквим околностима, тај догађај Рођења Сина Божијег постао је центар свих откровења и историјских збивања у свету. Рођењем господа Исуса Христа Бог је открио људима пута ка Богу, пошто је Бог постао Човек - Богочовек Емануил - С нама је Бог.

Тако човек /људи/ осећају присуство Божије на сваком месту и потврдио речима рекавши"Ја сам с вама у све дане до свршетка вијека".

Бог је тако близу свакоме од нас и Он

промишља о свакоме човеку. Спаситељ наш Господ Исус Христос

5 ће бити нама најближи када ми будемо Њему најближи на Његовом путу. А Његов пут је Његова истина и Његов пример овоземаљског живота. Најближи смо витлејемском Богомладенцу, када сведочимо Његову истину, правду и љубав. Једном речју када живимо као створења Божија.

Првог дана Божића, Источни мудраци су даривали Богомладенаца најбогатијим даровима: златом, тамјаном и смирином, а витлејемскаи пастири својим скромним и тешко стеченим даровима. Чиме ми данас дарујемо Богомладенаца Христа2 Неће данас Богомладенац Христос загледати у наше руке шта смо му донели, већ у наша срца и душе какве су. Дали у нама има љубави, истине, милости и милосрђа.

И овај Божић треба да буде у знаку ових врлина. Сви треба да имамо љубави, пре свега према Богу и ближњем своме. Христос је рекао: "По љубави ћете се познати да сте моји ученици". Бог је љубав, а ми смо Његова створења и љубав треба и мора да обитава у нама. бог је љубав, а ми смо Његова створења и љубав треба и мора да обитава у нама. Бог је истина. Он за себе каже"Ја сам пут, истина и живот". Истина треба да обитава у човеку. господ Исус Христос је

рекао" Будите милостиви као што је милостив Отац Ваш небески". Ко милости нема из срца свога истерао је Бога. И овога Божића има оних којима је наша помоћ потребна - имајмо милосрђа у себи, да би се могли назвати децом Божијом. И чаша хладне воде дата жедноме човеку у име Божије велика је ствар и Бог ће тога дародавца наградити.

"Нека се не узнемирава срце ваше и нека не страхује - каже Спаситељ - С нама је Бог".

Будимо и ми овога Божића са Богом у љубави, правди и истини. будимо у љубави једни са другима, да би и Бог био у љубави са нама. Буди с нама Богомладенче, Господе и Спаситељу наш! Осветили нас својим витлејемском светлошћу и загреј нас Твојом љубављу, као што си некада осветлио и загрејао пећину витлејемску. Помози нам да се овога Божића и свакога Божића у нама поново роди Твоја љубав, Твој мир и милосрђе.

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ !

СРЕЋНА ВАМ И БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНА НАСТУПАЈУЋА НОВА 2003. ГОДИНА !

Михајло Л. СТАНКОВИЋ, прота парох осечински

упали петролејку. поскочи реза

а собом се просу одсјај зимске месечине.

У заветну ноћ Бадњи дана отац зарони опанке,

увуче главу у шајкачу

и крете пут церика.

((29)) [(6

Секира на једном

ја на рамену другом, открива стазу

у пуним џепове помрчином.

Ритуалом дедова

отац измоли опроштај, опанцима разгрну снег, прекрсти се и замахну.

Дрво, болно јекну, а руке ми као амајлија паде први ивер.

Док секира надјачава дрво задивљено гледам, то мој отац, сече бадњак.

Тома ИВАНОВИЋ

5 |

| ' |