Podgorac

А СТодеораш,/ РВЕЗ5

31.03.2006.г.

ПРЕВАЗИЂЕНА ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА У СО ОСЕЧИНА

Председник Општине и странке владајуће коалиције договорили се око отклањања уочених недостатака

СТРАНКЕ владајуће коалиције у СО - ДС (5), СПО и ДСС (по 4), Г-17 плус (3) и ЛС (2) - заједно са председником Општине Миланом Симићем (НС) вршиће локалну власт и у наставку свог, пре нешто више од годину дана започетог, мандата - договорено је у демократском блоку који има парламентарну већину и подршку три српска радикала

Тако је превазиђена краткотрајна политичка криза у овој општини до које је дошло због неодржане ванредне седнице СО, са које су изостали одборници ДС, незадовољни функционисањем коалиције и заобилажењем ове странке у процесу одлучивања, како је саопштено јавности. То је искористила опозиција СПС (8), СРС (3) и песс (1) за бојкот заседања, па није било потребног кворума за рад.

У међувремену, анализирајући рад коалиције у СО, Општине као целине и свих њених делова (председник, Скупштина, Општинска управа, предузећа и установе чији је оснивач локална самоуправа) у протеклом периоду, партнери

из демократског блока оценили су да је начињен значајан позитиван помак и да је стање неупоредиво боље у односу на затечено после вишедеценијске владавине једне политичке опције, која је иза себе оставила руинирану инфраструктуру, дугове и урушене институција.

- Међутим, сматрамо да сарадња председника Општине и Општинске управе са другим сегментима локалне самоуправе (Скупштине и скупштинске већине, јавних предузећа и установа) није увек била на задовољавајућем нивоу. Неопходно је учинити додатне напоре да се то у што краћем року поправи-наводи се у саопштењу за јавност потписаном, по овлашћењу коалиције, од стране Богдана Ђурића, председника СО и члана Политичког савета владајућег блока.

После тога, заказана је редовна седница СО, која је одржана 21. марта и на којој је око већине питања постојало потпуно сагласје парламентарне већине.

МИЛАН УРОШЕВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОСЕЧИНА

[ОД

РНИЈЕ ИЕФ

АСНИЈЕ

Није се знало ко, коме, шта и зашто наплаћује - каже Урошевић “ Уз реорганизацију и рационализацију факултетски кадар повећан за 100, а са вишом школом за 60 одсто

ОПШТИНСКА управа је, обично, приликом анализе рада локалне самоуправе у протеклом периоду прва на удару. То неписано правило није ове зиме мимоишло ни ОУ Осечине, на чи-ји рачун је, сем похвала, било и критика, чак и од коглиционих партнера у вршењу локалне власти, мада је на недавној седници СО владајућа већина једногласно усвојила извештај о раду ове службе за 2005. годину.

Поводом опречних оцена п(р)јозвали смо најмеродавнијег - Милана Урошевића, начелника Општинске управе Осечина - да из свог угла прокоментарише активност овог дела општинс-ке администрације у периоду од како он њиме руководи.

-Када сам преузео Општинску управу била је организо-

ИМ АНИ ВМИ

вана у два нефункционална одељења, једно са начелником а друго чак и без старешине. Није се знала директна одговорност за поједине послове. Квалификациона структура запослених била је прилично ниска, а исто тако и техничка опремљеност. Посебна карактеристика била је непостојање правних аката усклађених са Законом о локалној самоуправи. Уз све то, буџетска средства су нерационално трошена ..

Пут ка модернијој и ефикаснијој управи није ни мало лак и једноставан, а за све је потребно и време.

-У складу са савременим начином управљања извршена је реорганизација Општинске управе. Створено је пет одељења са јасно разграниченим и заокруженим делокругом пословања.

Затим је рационализација

извршена рада.

Квалификациона структура је осетно побољшана. Факултетски образовани кадар повећан је за 100, а број радника са вишом школом за 60 одсто, тако да сада Општина и у том погледу испуњава основне услове за рад.

У општинској згради у Карађорђевој 114 (изнад Управе прихода) урађено је телефонско - информационо повезивање. Набављена су четири нова рачунара, а управо је стигла информациона опрема у вредности од 900.000 динара из средстава донација (Републичко министарство за државну управу и локалну самоуправу), као и неопходни програми. - Сви потребни нормативни акти у складу са Законом о локалној самоуправи у међувремену су донети. Направљене су и велике уштеде, првенствено у сталним трошковима. Код на-бавке службених гласника за 120.000, код електричне енергије за 30.000 у номиналном, односно за преко 100.000 динара. Истовремено је уведена апсолутна контрола новчаних токова, с обзи-ром да се раније није знало ко, коме, шта и зашто наплаћује - подвлачи Урошевић.

Скраћен је поступак за издавање уврења и извода. Новчане накнаде плаћају се у општинском органу, а грађани су поштеђени како плаћања потребних образаца и банкарских услуга тако и "петања" до поште или банке и назад. Од 2007. године за овај поступак грађани ће добити услугу за пет минута, обећава Милан Урошевић.

- Рад новоформираног инспекцијског одељења у прошлој години био је импозантан и то посебно у области контроле одржавања општинских и некатегорисаних путева. Комунални инспектор је од закупа јавних површина оставрио приход Општини од 332.950 динара, што је у одно-су на његовог претходника у 2004. години ( 96.000) више него три пута већи износ. Овај податак има још већи значај обзиром да су поменуте накнаде умањене у односу на претходну годину. Начелник Општинске управе Осечина с поносом говори и о новооформљеној пољопривредној служби, која својим самопрегалачким радом помаже земљорадницима око регистрације газдинстава и стицања права на подстицајна средства. - Што се јавности рада и обима посла тиче, ваљда довољно говори податак да су лане спроведене 22 јавне набавке у односу на само шест из 2004. године - закључује Милан Урошевић.

: | | + ; : : ; |