Podgorac

31.03.2006.г.

СТодгораш, РВЕЗ5 5

ДА ЛИ ДОЛАЗЕ ЛИ БОЉИ ДАНИ ЗА ПОДГОРСКЕ СЕЉАКЕ 2

газа А 4

СУЈРОМАОИУ!

Држава подстиче борбу против застарелих схватања у аграру ж Из општинског буџета - милион динара за пољопривреду Пише: Љупко Миловановић, - Пољопривредна служба оштинске управе Осечина

ВРЕМЕНСКИ услови у марту не дозвољавају сељацима да уђу у њиве и воћњаке , али је ово време добро дошло да се на миру размисли, поготову они млађи, о томе како и шта даље у производној оријентацији на свом газдинству.

Много је дилема: како организовати домаћинство, којом се производњом бавити, са којим партнером сарађивати, за која средства намењена пољопривреди конкурисати7 ..

Код већине младих земљорадника из Подгорине једно је јасно: потребно је што пре раскинути са традицијом кроз многе генерације увреженом да се пољопривредном производњом треба бавити на начин како су то чинили њихови очеви и дедови.

Да је та промена у схватању тешка и мукотрпна, схватили су и надлежни у Министарству за по-љопривреду.

2 #02 : ДСЕД! » Бор У са делегацијом Осечине · на 3. Светосавском сабору младих пољопривредника у Београду 3

Зато су понудили доста могућности да се од традиционално затвореног пољопривредног газдинства и сељака покрене активност путем улагања у разне области пољопривредне производње и стварања бољих услова за живот у селу коначно раскину негативне везе са прошлошћу и у животе младих унесе нова стваралачка енергија. Она је усмерена ка специјализацији сеоских домаћинстава за једну врсту производње и освајање тржишта, за разлику од ранијег и садашњег времена када о производњи није одлучивала тржишна утакмица, већ посредник - накупац.

Владе Србије и ресорно министарство решени су да се уђе у одлучну битку са застарелим схватањима о пољопривреди и пословима који се обављају у овој делатности по коме овим занимањем може свако да се бави "само ако има будак, мотику и физичку снагу". Таквом прилазу и стагнацији у овој грани једино се може стати на пут кроз тржишно оријентисану производњу на поседима земљорадника, односно кроз стварање услова за постизање велике производње уз примену најновијих знања и технологија из ове области.

У 2005. години Министарство је наговестило којим путем ће ићи у намери да од сељака који се на свом уситњеном поседу бави "свим и свачим" створи робне произвођаче који ће имати добар производ и за домаће и за светско тржиште.

Први потез је регистрација пољопривредних газдинстава . Земљорадници који су регистровали своја газдинства, а у Општини Осечина то је приближно сваки други, могли су да се увере у добронамерност ове акције јер су остварили право на следеће повластице:

- 60 литара нафте по хектару обрадиве површине по цени мањој за 30%

- краткорочни кредити , на годину дана са 5% камате и 1% провизије на годишњем нивоу

- дугорочни кредити за све гране пољопривредне производње и пољопривредну механизацију, са роком отплате од 5 година и каматом од 3% на годишњем нивоу , уз примену валутне клаузуле;

- подстицајна средства за земљораднике млађе од 40 година , који могу на своја уложена средст-ва добити повраћај од 30 - 40% вредности у зависности у шта су инвестирали; - контрола плодности обрадивог земљишта и калцизација, односно поправка "киселих" земљишта уз добијање бесплатног кречног материјала;

- унапређење сточарства и мере селекције.

За 2006, поред ових мера из претходне години, ту су и нови стимуланси:

- помоћ некомерцијаналним домаћинствима, старијим од 55 година и са најмање 10 година пензијског осигурања од 40.000 динара бесповратних средстава;

- подстицајна средства за старија домаћинства која дају земљиште у закуп и млађима која узимају земљиште у закуп;

- регрес за минерална ђубрива;

- субвенције за засаде јагодичастог воћа - најмања површина 20 ари, коштичавог воћа - најмања површина 50 ари, уз услов да буде густа садња .

- субвенције за осигурање усева и животиња.

- подстицајна средства за унапређење села, где министарство за кандидоване програме, као што су поправка путева, електро мрежа, поправка сеоских домова и друго учествује са 50% бесповратних средстава.

Да би све ове мере и акције које реализује Министарство пољопривреде, шумарстава и водопривреде Републике Србије биле што доступније земљорадницима, сва регистована газдинстава добила су на своје адресе пољопривредни информатор који садржи објашњење о томе шта је све потребно ако неко жели да користи неке од поменутих подстицајних мера или кредита. Руководство Општине: Осечине ношено знањем да се претежни део становништва наше општине бави пољопривредом формирало је посебну службу за ову област, која пружа велику и драгоцену помоћ земљорадницима, како при регистрацији газдинстава, тако и око могућности коришћења подстицајних средстава и кредита намењених пољопривреди.

Општина је буџетом за ову годину определила милион динара за разне активности везане за по-љопривреду, пре свега за образовање млађих земљорадника кроз разна предавања, посете сајмовима и напредним пољопривредним газдинствима, а све у циљу стицања нових знања и сазнања о томе да се само великим умним и физичким прегнућем може ићи напред.

Да се у Подгорини сваке јесени плаве воћњаци пуни шљива. Да се манифестација посвећена шљиви, која је минулих година била "залутала“, врати у Подгорину. Да се забеле пашњаци пуни оваца, а товилишта напуне расним грлима. Да новоизграђеним путевима крену тоне меса и млека из стаја и обора ка домаћим и светским пијацама. . .

Да у овом крају никад више не буде по оној изреци: , Где је жито - ту је сито, где су шљиве и ораси - ту су људи сиромаси !".