Podgorac

2 «СЛодгораци, РБЕЗ5"

(наставак са прве стране)

х Захваљујући овој донацији Општинска управа као један од најважнијих делова локалне власти имаће услове за знатно виши ниво и квалитет својих услуга, а шта од тога могу да очекују грађани наше општине 2

- Предвиђено је да реализација Пројекта траје десет месеци. За то време ће бити изграђен информациони систем Општинске управе који подразумева набавку информатичке опреме и софтвера, обуку службеника за рад на рачунарима, стручне семинаре које ћемо реализовати са стручњацима из словеначке општине Ормож, која нам је партнер у овом Пројекту, трансфер искустава, знања и стандарда који се примењују у Европској унији. Све то има за циљ стварање једне модерне, европски организоване општинске управе, која ће све своје ресурсе на најефикаснији и најквалитетнији начин посветити пружању услуга грађанима, због којих, уосталом, и постоји. Грађани ће имати један савремен сервис који ће им стајати на располагању 24 сата дневно, седам дана у недељи. Директним контактом у Општинској управи или месним канцеларијама, путем интернета или телефонски, грађани ће моћи да дођу до свих информација које су им неопходне, имаће увид у бирачке спискове, у све одлуке које доноси Скупштина општине, Општинско веће или председник општине, моћи ће да добију сва документа која издаје Општинска управа, брзо и на једном месту, биће им доступни сви обрасци непоходни за подношење захтева. Укратко, циљ је да грађани за што мање времена добију све што им је потребно од Општинске управе.

ж Пут од припреме пројекта, преко учешћа на конкурсу до реализације, вероватно је, дуг и мукотрпан, па је његово виђење из угла вође тима и стечено искуство веома занимљиво и поучно с обзиром на неке досадашње неуспеле покушаје, али и пројекте који су у припреми:

- Што се тиче неуспелих покушаја, ја до сада нисам имао таквих искустава. Ово је четврти пројекат на којем сам радио и сви до сада су одобрени од стране донатора. Сама израда једног пројекта којим желите да конкуришете за средства Европске уније је веома комплексан и напоран посао, скопчан са бројним изазовима.

18.06.2006.г.

Конкретно, за израду овог пројекта било је неоходно врхунско познавање информатике, економије и финансија, права, енглеског језика, организације рада и многих других дисциплина. Наравно да је за то потребан читав један тим стручњака. Ми смо тај тим формирали, напорно скоро осам месеци радили на изради Пројекта и резултати нису изостали. Веома сам захвалан свим члановима Тима који су, волонтерски, без надокнаде, уложили своје знање и стручност у израду овог Пројекта. Али, овиме наш посао тек почиње. Следи имплементација Пројекта која ће бити још напорнија и комплекснија од израде. Свакако да ће нам стечено искуство користити за израду и реализацију и других пројеката, које већ имамо у плану. Са израдом неких кренућемо већ на половини реализације овог Пројекта. Тако ћемо имати континуитет и убрзани развој општине и свих њених _ органа. То је једини начин да надокнадимо _ више-деценијско - заостајање које су нам у наслеђе · оставили претходници. И да - спремни дочекамо улазак у - Европску унију - истиче Ђурић.

совина. _ __-Циљ нам је да кроз увођење БУ ст информационог

побој