Podgorac

18.06.2006.г.

«СЛодгораш,/ РВЕЗ5" 9

УЗ ВАЉЕВО, ОСЕЧИНА се налази у групи од 15 општина из наше државе које ће, у партнерству са Дечјим фондом Уједињених нација преко канцеларије УНИЦЕФ-а и Канадском агенцијом за међународни развој (СТВА Сапада),

радити Локални план акције за децу (ЛПА)- стратешки документ чији је циљ стварање погодног окружења за децу у складу са принципима дефинисаним међународним актима и националним планом акције за децу СЦГ.

С тим у вези, председник Општине Милан Симић, образовао је општински Тим за израду и имплементацију ЛПА, на челу са Зорицом Васић, директором ДВ "Лане" у улози локалног координатора. Ту су још: Весна Павловић, шеф рачуноводства у Општинској управи као асистент координатора и Милан Петровић, самостални стручни сарадник за послове информационих система ОУ Осечина као координатор Оемт!о-а, као и Међусекторски савет од 16 чланова у којем су представници свих органа, организација, установа и институција из ове општине.

-ЛПА није циљ за себе већ инструмент за остварење права детета и побољшање положаја деце.Он предвиђа краткорочне, средњорочне и дугорочне мере и приоритетне акције за период до 2010. године ради стварања услова који подстичу развој деце и омладине и омогућују им да активно учествују у животу и раду локалне заједнице - рекла је Маја Миљковић, консултант УНИЦЕФ-а за израду ЛПА, прошлог понедељка на првом састанку општинског Тима Осечине.

СВЕТСКИ дан здравља, 7. април, деца из ДВ "Лане" у срадњи са патронажном службом Здравственог медицинског центра Ваљево - Дома здравља у Осечини и ОО Црвеног крста заједнички су обележили манифестацијом која је привукла пажњу мештана општинског седишта и других који су се тог дана затекли у општинском центру.

Малишани предшколске групе са својим васпитачима (Снежа, Новица и Слоба), превентивном сестром (Јока), обишли су све службе Дома здравља - општу праксу, педијатрију, гинекологију и стоматологију. Паролама, транспаренти-

ма и речима деца су преносила поруке за очување и

ЕПШИ ВЕСНИЦИ: Учесници пролећног маскенбала (Фото: Зорица ВАСИЋ)

КИ ДАН ЗДРАВЉА

побољшање здравља људи.

Двоје деце (Аца и Јуца) обучени у униформе лекара и медицинске сестре мерили су пацијентима крвни притисак, прегледели срце, плућа, зубе, а "доктор" је, чак, одржао и предавање о здрављу, што је изненадило његове колеге.

Пацијенти, лекари, медицинске сестре и остали запослени у Дому здравља са нескривеним одушевљењем пропратили су сваку реч, савет, корак, уз обећање да ће после овакве едукације убудуће повести много више рачуна о свом и о здрављу својих ближњих.

ПРЕГЛЕД У БАШТИ - Деца "помажу" здравственим радницима (Фото:Снежана РАДУЛОВИЋ)

Другог дана, обележавање Светског празника здравља настављено је шетњом улицама Осечине и задржавањем у центру места, где су уз песму и игру, дељење брошура и пружање информација створена атмосфера да наш мали градић и људи у њему постану бар мало веселији, ведрији и срећнији (што је, такође, врло битно за здравље).

Наравно, све је одрађено уз помоћ сестара из патронажне службе (Нада, Гоца и Ана) и докторком (Цеца). У пратњи расположених малишана здравствени радници су популарисали основне видове превенције против више или мање опаких белости које на сваком кораку прете човечанству, са свестраном жељом да оваквих сусрета и дружења буде више и што чешће.

Снежана РАДУЛОВИЋ