Pokret

покрет 307

мове који још до данас нису давани у Француској (н. пр. „Доктор Мабузе“, „Петар Велики“, „Дантон“, „Лукреција Борџија“) али то није зато што их ми добијамо брзо по снимању, већ зато што Француска бојкотује немачки филм; друге вемље, н. пр. Аустрија, Мађарска, имају те филмове много пре нас. Да ли за то што филмске агенције у Југославији раде несистематски, или зато што директори наших биоскопа чекају да једном филму падне цена па тек онда да та узму, тек ми нисмо видели и по свој прилици нећемо скоро видети многе првокласне немачке филмове произведене у току прошле, чак и ранијих година.

А Немачка у последње време највредније ради на пољу филмске индустрије и последњи филмови Нибелунзи п Инри изгледа да су надмашили све што је Немачка до сада произвела. И. Н. Р. И. је режирао Роберт Вине, режисер „Кабинета Доктора Калигарија , а главне улоге имају Григорије Хмара (Христос), Аста Нилзен (Марија-Магдалена), Хени Портен (Марија), Вернер Краус (Понтије Пилат), Александер Гранах (Јуда) и Емануел Рајхер (Кајафа). Нибелунге је радио Фриц Ланг, режисер „ДР. Мабузеа“; у филму играју најбољи немачки глумци, међу којима Бернард Гецке. У ред тих великих филмова са богатом сценаријом и великом фитурацијом спадају: „Ка слави“ (режија М. Кертеса, главну улогу Наполеона —- игра Алберт Басерман), „Христифор Колумб“ (опет са Басерманом), „Млетачки трговац“ (са Хени Портен пи Вернер Краусом), „Паганини“ (са Конрадом Фајтом), „Самгон“, Трибуле ит. д.

Немци воле адаптације великих књижевних дела и нарочито радо снимају за филм романе руских писаца. Неколико "филмова те врсте („Ана Карењина“, „Оањин“ и т. д.) видели смо у Београду, и могли смо да констатујемо да нису првокласни, Али и неке адаптације вреде да буду забелескене: најуспелије су: _Ибвенова „Хеда Таблер“, – Достојевсков „Идиов, „Браћа Карамазови“ (са Јанингсом, Краусом и Фајтом), Миржеров „Чергарски живот“, Толстојево „Царство Мрака“, које је режирао Конрад Вине, брат Роберта Вине и т. д. Од осталих филмова најзанимљивији су „Понор“ „режирао Лудвиг Волф, у главној улози Аста Нилзен), „Тазјата, „Патоде, „Утопљени светови“ а нарочито „Човек што показује сенке“, филм за који пишу да је чуднији и узбуд_љивији од „Калигарија“.

То није све. То није ни један мали део, али се ипак из ове листе види колико се у Немачкој ради и колико до„брих филмова ми још нисмо видели. Ваљда ћемо их видети идуће сезоне; чули смо да је једна агенција већ закључила, "уговор за „Нибелунге“ за почетак идуће сезоне, и Загреб ће их можда до новембра видети. Али док се наши директори

биоскопа реше...

ОПОРТ

НЕДЕЉА, 18. МАЈА У БЕОГРАДУ Релејно трчање кроз Београд

У свему је учествовало 6 група; на циљ су стигле две групе. Л. А. К. Шумадија води све до последње етапе, када Југославија узима водство, али Јортовић из Л. 4. К. Шумадије прелази Ивановића и стиже први.

Т Л. А. К. Шумадија трупа.

П. Југославија ] трупа.

Ш. Русјак,

Ва време трчања купљен је прилог за Б. ЛА И.

Футбалске утакмице Југославија (под)— Конкордија (под.) 3:0 (пар форфе).

Штумадија—Врђанит 2:1. Игра скроз неинтересантна. Шумадија нешто јача.

Југославија (По тим)—дашк 12:1. Врло лепа игра ЈУутославије а врло слаба од стране Земунаца.

Б. 6. К. (Д тим)—Русјак 8:0.

! ПРОСЛАВА 6. К. ЈЕДИНСТВА

У суботу и недељу 24. и 25. маја прославили су ту не давно уједињени, Вардар ти Конкордија, своју славу 1читавим низом спортских шриредаба које су се одржавале оба дана и пре и после подне. : РЕКЕ > Први дан

Подмладак Југославије Подмладак Јединства 4:1.

Резерва Југославије—Резерва Јединства 2:0.

Олдбоји Јединства. Бели— Зелени 12:4.

Од ових трију игара најлешша је била она са подмлатком. Резерва Југославије пошто није била комплетна, није нам дала очекивану игру. Игра олдбоја имала је пре хумористичан него спортски карактер.

Адмира (Беч)— Јединство 5:4 (3:8).

(а великим интересовањем очекивао се овај интернационални и у опште први наступ новога клуба у Београду. Било је скептика који су очекивали прави дебакл, али је срећом оптимизма било више.

~

ДЕРИ ке 2

ПЕТАР КРИЖАНИЋ : Г. ГУСТАВ КРКЛЕЦ

После завршетка предигре излазе на терен гости у бело-црним дресовима и добијају буран аплауз. Јер публика, је знала да нам је досад само Адмира показала прави европски футбал. Одмах за њима излази Јединство у белим дресовима бурно поздрављено; значи да су симпатије освојене.

Гости излазе са тимом: Визер, Фоци, Најдлингер, Шнаубелт, Кох, Џина, = Јанда Рунте, Клима, Ширл, Топчак.

Домаћи: Михаиловић, — Марјановић, Дравић, — Пешић, Томашевић, Јоцић, — Пијаде, Опасић, Бандић, Атанацковић, Тодоровић.

На дати знак игра почиње врло оштро, ин у самом почетку домаћи имају прилике да скортају, али Атанацковић