Pokret

покРЕТ 309

НАША ХАЗЕНА

Ту недавно, пре неких петнаестак дана, 6. Л. А. П. нашао је за сходно да своје грешке почињене према београдској хазени одбрани тиме, што је напао једног добронамерног пријатеља спорта који је, можда мало жучно, у једном угледном листу напао нерад Подсавеза. Наводимо ово само као илустрацију наших појмова. Јер свакоме ко се интересује за хазену било је још почетком прошлог месеца ако не и раније, познато, да је Чехословачки (Савез понудио Југословенском Савезу одигравање репрезентативних утакмица између Прага, Београда, Загреба и ЈЉубљане. Подсавезу је то морало бити познато пре осталих, и, када су лоптачке шрвенствене утакмице отпочеле још 16. марта, Подсавез је одредио прву прзенствену игру у хазени тек 20. априла. Збиља бисмо желели знати, који су разлози онемогућили ранији почетак сезоне. Говорило се да је секција хазене С. К. Југославије одбила да учествује на Олимписком Дану 6. априла ове године, ради тога што није уиграна. Ако би то био разлог овоме оклевању, он би заиста био јак. Не мали део одговорности за нерад носе и сами клубови. Хазена Б. (0. К.-а одиграла је једну пријатељску утакмицу са Витевом из Земуна и то је све. Хазена Југославије играла је са „Соколом београдским, обе су утакмице добијене са великом гтол-диференцијом, и сада наши клубови сматрају да су довољно квалификовани за тешку борбу која их очекује. Кад већ у првенственом натедању учествују само три клуба, зар се нису могле одржавати пријатељске утакмице са клубовима из Загреба, Новог Сада, Осека2 За загребачке играчице, а такође и за наше, те би игре значиле много. Упознале би се играчице које имају да наступе за државне боје. А овако састаће се само репрезентативни тимови Београда и Загреба, два или три шута одиграти утакмице, и изаћи ће неуиграни пред свога најјачег птротивника.

Рећи ће нам се да говоримо у ветар, јер још не знамо шта ће се све урадити; али до сада смо имали тако болна искуства, досадања факта дају нам за право, да имамо пуно основа за страховање. А ако се наше бојазни не покажу оправдане, ако нас званични и позвани својим радом и делима демантују, ми ћемо одмах признати своју заблуду и одати шризнање ономе ко га буде заслужио. А дотле имамо штраво да се бојимо, кад видимо да се за све врсте лакоатлетских приредаба очекује да опадне Сава. Као да у целом Београду постоји само један терен, тај кога обично сваке или бар сваке друге године плави Сава.

Б. Л. А. П. одредио је додуше састав репрезентативних тимова А и Б. И ти тимови спроводе тренинг; али постоји тренинг и тренинг. Ми смо у прошлом броју изнели како се Загреб рационално тренира. И ми бисмо могли следовати томе примеру.

Б. Л. А. Џ. ће навести пуно разлога за своје оправдање. Рећи ће нам се да клубови нису на време верифицирали своје играчице. Али нама се чини да постоји неки казнени правилник. Зар се ти клубови нису могли казнити НоБчано или забраном играња. За неодржавање лако-атлетоких приредаба наводи се као разлог слаб одзив клубова или појединаца. Све је то лепо и тачно; али ми стојимо пред једним фактом, а тај је да Б. Л. А. П. нема иницијативе. Јер се никада не би требало обазирати на друге, већ поћи од себе. Када се пријави 10 учесника место 50, онда треба ићи и са тих 10, а сигурно ће на идућим играма бити још једаред толико. Потребна је само иницијатива и истрајност, па успех неће изостати.

СУДБИНА ОВОГОДИШЊИХ ТРКА

Тркалиште Дунавског Кола Јахача код Цареве Ћуприје још је преплављено водом. Коло Јахача морало је стога да одложи своје трке чак за крај јуна.

Да би, ипак, до тог времена биле приређене неке од заказаних трка, представници Кола Јахача и Џокеј Клуба тледаће да се слоразумеју са управама Кола Јахача у Суботици и Сомбору, да се прве трке одрже у тим местима. Ако се преговори успешно заврше, прва трка ће се одржати 8. јуна у Суботици, друга 15. јуна у Сомбору, а трећа (Дерби) у Београду, 28. јуна. 4

За Београђане, који буду желели да присуствују тркама у Суботици и Сомбору, били би пуштени специјални возови који би одвезли публику до самих тркалишта и вратили их после трка, тако да би они који желе да присуствују тркама били ван Београда непуна 24 часа.

ОЛИМПИЈАДА Рагби турнир на Олимпијади завршен је 18. маја сусретом између Француске, која је била фаворит, и Сједиње> пиг Држава. Оједињене Државе победиле су са 18:83,

ФУТБВАЛ НА ОЛИМПИЈАДИ

Одсутност Енглеза.

Учасници на олимпијади неће имати задовољство да на олимписком терену виде енглески тим. Било је немогуће споразумети се са Енглезима да и они учествују на Олимпијади. Узрок је питање професионалаца. Ентлези имају своје схватање аматеризма и од њега не одступају. Они веле да су играчи са континента аматери само по имену и желе с тога да на Олимпијаду изведу тим састављен од набољих играча у земљи, били они аматери, или не. Како пак олимписка правила дозвољавају учешће у игри само аматерима, Енглези су одлучили да седе код своје куће и неће бити заступљени у Паризу. Иначе би Шнглеска могла да пошаље у Париз првокласни тим састављен од самих аматера, али неће то да чини, јер сматра да и на контененту има много професионалаца под именом аматера.

Белгијанци, победиоци на Олимпијади 1920. године

Олимтиски победници ив 1920. биће и ове године међу најдостојнијим тротивницима, да се боре за прво место у Паризу. Белгијанци имају изврсну технику; игра им је врло ефикасна, Поносити својом победом, они и данас раде живо да саставе тим достојан својих старијих. Њихов труд је уродио плодом. Нарочито су се Белгијанци дали на посао после пораза од француског репрезентативног тима, и као сатисфакцију имали су нерешен мач са опасним тимом Холандије на њеном терену. На међународним утакмицама, Белгијанци су се увек држали сјајно и биће у првом реду пшриликом ове Олимтијаде.

Штањолски футбал.

Штаљњолски футбал је млад, али већ значајан. Шпанија није у првом реду народа, јер практикује футбал тек од 1920. године. До тога времена њени играчи нису постигли грезултале достојне пажње. Али су Шпањолци на необичан начин постигли да накнаде задоцњење за осталим народима. Велики клубови довели су тренере енглеске и шкотске; публика је одмах заволела игру коју дотле није познавала данас је одушевљење такво, да ће футбал заменити борбу биковима, која је столећима привлачила све редове шпа њолскога друштва. Добри играчи познати су исто тако као и славни тореадори и Замора, Алкантара и др. уживају одушевљену популарност.

Шри таквом стању ствари шпањолски футбал морао је напредовати. Техника играча је изврсна, а ефикасност игре знатна. Тако да данас већина великих страних клубова не може да постигне успех на шпањолским теренима. То могу да посведоче турнеје белгијских, мађарских, аустриских, чешких, па чак и енглеских клубова по Штанији. Нарочито је Барцелона славна са својих успеха. Легенду по којој штањолски играчи имају вредности само на својим теренима без траве ови су разрушили у Анверсу, где су по казали да се њихова вредност не састоји само у њиховим

теренима, већ у њиховој брзини, хитрини и познавању футбала. Четословачки футбал. Чехословаци су несумњиво на континенту играчи

који практикују најбољи футбал у правом смислу речи.

Атлетски саграђени, издржљиви и савршени техничари, Чеси су страховит противник ш за најбоље.

У Анверсу су тучени у финалу од Белгијанаца, после једног инцидента. То не сшречава да играчи Прага, нарочито, уживају светски глас. Тренирани и изучени од Шкотланђана, они практикују комбинаторну игру савршене ле. поте: кратак и одсечан пас је њихов омиљен систем, игра се одржава по земљи, играчи навале су необично ефикасни и њихов шут је шраво чудо. Како је и одбрана првокласна, чешки тим је тешко савладљив чак и за клубове као „ТоКепћат Кофзрита“ из Лондона и „Сешс“ из Глазгова. Најпознатији чешки играчи су: Јанда, који игра подједнако у навали и одбрани; Ваник, пцнетар навале, Када, центар халф од велике вредности, и други.

Натредак Италијана.

У Италији је футбал највише напредовао. То нарочито важи за северне крајеве. Велики центри су Турин, Милано, Ђенова, Ливорно; остали крајеви су заостали.

До 1290. године Италијани нису однели велике међународне победе; Аустријанци, Швајцарци и Мађари тукли су их доста редовно. Али од тога времена репрезентативни тим Италије привукао је на себе пажњу својим победама.

с