Pokret

ћ о ; Е 3 35 на“. Из Београда излажу сликари Јован Бијелић, Живорад

И

222

покрет

Шаховекш клубови који воде у поменутим областима морају завршити обласне турнире до 3. Априла 1925. тод. Сваки клуб даје осам најбољих играча, у противном сматра се да је као побеђен испао из утакмице. Прошкове око тавођења утакошце деле се на равне делове између клубова такмичара. Обраћа се пажња клубовима да искористе наступајуће божићне празнике за извођење клубеких туритра. без којих је немолуће приступити обласним утакмицама. Ова обавештења о националном турниру даје секретар Југославенског Шаховског Савеза, Г. Коста Рожић из Загреба.

Шах у Београду

— Београдеки Шах Клуб домаћин наступајућег турнира, шршстушно је озбиљном раду. Изнајмљена (је велика сала, Гранд Хотела шекључиво за потребе клуба. У току ових дана отпочеће клубски турнир подељен према јачини играча на три категорије. Турнир ће аранжирати Г. Џетар Тодоровић, техничар. Чланаски. улог износи 830— Дин. месечно, за студенте 15— Динара.

=— У редовима студената шахиста покренуто је остивање Академеског Шах Клуба. Ако се усптешено реши пштаље локала ускоро ћемо добити једну нову шаховеку установу, која у страним земљама стоји међу нафачим шаховоким ортанизацијама. Велики број чувених шаховских мајстора. раввио је своје способности играњем у студентоким шаховекимг клубовима.

Р. В-ић БЕЛЕШКЕ Изложба Пролетњег Салона у Новом Саду. — У недељу

21. о. м. отверена је у Новом Саду изложба .„Иролетњег Сало-

Настасијевић, Мартин Тартаља, Оибе Миличић, вајари Сретен Стојансвић п Пера Џалавичини, а из Запреба Сава Шумановић, Томислав Кризман, Маријан Трепше, Хинко Јун, Душан Кокотовић, Мило Милуновић, Јосип Туркаљ, Иво. Кердић п други. Изложба ће трајати три недеље, после чега ће бити пренесена прво у Оуботицу, затим у Сомбор.

=

Изложба пољских уметника. — 7. фебруара пдуће године

_ биће отворена у Беопраду, У П. мушкој гимназији, изложба,

слика пољских уметника. Ова пзложба је у току ове године била. приређена у престоницема неколико европоких држава, и свуда је имала успеха. Код нас ће изложба трајати десет до петнаест дана.

=

| Изложба Б. Војновића — Пеликана. — Од првог јануара биће отворена у просторијама Новинареског Клуба у Беопраду положба радова Богослова Војновића — Пеликана. Пеликан је беопрадској публици познат са Изложбе Каршкатуриста где је био изложио своје духовите цртеже. Овог пута он ће изложити, поред неких цртежа нером, велики број својих акваррела са приморја и исторноких комтозишија рађених ма-

сном бојом, које приказују поједине моменте пз повлачења

наше војске кроз Албанију.

Концерат Г. Отанчића. — У режији удружења пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“, које све више развија свој рад на. довођењу наших, домаћих уметника да концептирају У Београду, одржао је, у недељу 14. децембра, у новој зпради Народног Позоришта, свој концерат Г. СОветнелав _ Оташтшић пијатиста. Господин Отанчић је културан уметник, отмон и (сталожен, и његов репертоар је _ састављен. из композиција лтрефињених _ мајстора. _ На — овоме — концерту је свирао Окарлатија, „Пиесе за клавеен“ од Рамоа, „Индијански дневник“ и „Кармен“ од Бузонија, најзад Дебистјеву „Зи ће ђЂегратаздие“ и „Ргејидез“. Кошцерат Г. Отанчића бпо је добро посећен. Добајр избор уметника учиниће да наша пуоблика нарочито заволи ове недељне преподневне концерте.

~

Позоришно вече „Макс Нордау“. — Јеврејски просветни кљуб „Маке Нордау“. о чијим смо ралијим позоришним вечерима говорили у „ПШокрељу“, приредио је у сали „Мањежа“ «твоје треће позоришно вече. Давана је прагедија „Јефгај“ од Г. Сабатија Џаена, нашег држављанина, који је као позоришни писац чувен међу Јеврејима и ван наше земље. Комад је фежирао Г. Пинић а поред омладинаца дилеташата играла је и Госпођица Милева Бошњаковић. Г. Џаен је на крају комада изазван од пубљике и поздрављен аплаузом. — Похвална је вредноћа јеврејских омладинаца који су у току ове године успели да опреме и да пршказују два дужа и два краћа комада. БИБЛИОГРАФИЈА ЧАСОПИСИ

Југославенска Њива, бројем од 16. децембра, завршава. своју осму годину _ излажења. Уз овај број приложен је и сајтржај друге књиге осме године.

Неимар, масонски часопис, почео је опет да излази после краћег прекида. У троброју (ва месеце октобар—децембар) који се сад појавио шалазе се два занимљива тисма, будућем масоњу у којима се прича прошлост Олободнот Зидаретва од поставка до данас п историја његовог развитка у Енглеској и Француској, затим чланак о поч. Оветомиру Николајевићу и т.д.

Јадранска Стража навршила је овог месеца две године излажења. У свој лепој ревији изашао је ове, друге године велики број чланака о поморству и о нашим приморским градовима; у сваком броју доношене су вести из авијатике, веслачког спорта и т. д. Часопис је редовно пун занимљивих. илуетратија. :

Економист за децембар доноси расправе од Милаша Мариновића (,„Отудиј шумарства у нашој држави“) и Душана, М. Јеремвшћа („Рално време у тртовинеким 'н занатсоким предувећима“), чланке од Др. Ђорђа Тасића, Др. М. Тодоровића, Др. М. 8. Влајинца, Џетра А. Прокића и: Николе Станаревића, затим белетшке, вести, оцене и приказе.

Нова Европа у броју од 21. децембра доноси чланке: Срби п држава (Н. Стојановић), Наша станбена политика, (1), Британци п Французи (Л. Ф. Веринг), Бајронов лидерализам (И. М. Петровић). .

Коло, један од ортана Савеза Трезвене Младежи, ушао је у трећу годину излажења. Поред чланака о алкохолизму, овај часошиес има (и свој књижевни део и умегничке белешке.

Милан Беговић: Божји човек. — У облику засебног броја загребачког часотиса, „Вијенац“ изашло је, ово најновије драмеко дело Милана Беговића. „Божји човјек даван је пре две недеље у Загребачком Казалишту и доживео је леп успех. У овоме брају „Втјенца“ налави се као уметнички прилог портрет Милана Беговића. од ЈБубе Бабића и нацрти Бабићеви ва декоре: за 1. и 2. чин и олтар у пролоту.

Павао М. Ракош: Чежња за прољећем. — Ова књига посвећена пишчевим двема умрлим кћершма, у оствари ЈЕ излив радштељоког бола, нека. врста дневншка у коме отац прича своја осећања за време болести и по смрти своје деце. Књига садржи шест фратмената писаних узбуђено и топло.

Матија Антун Рељковић: Сатир илити дивји човек. У колекцији „Стара књига наша“ коју издаје књижара „Време“ а уређује Г. Драг. Костић, професор, изашао је Рељковићев „Саттр“. Ово надање „Сатпра“ било би по реду четрнаесто, а у ћирилици реће. Оно је приређено према издању Матице Хрватоке (у редакцији Др. Т. Матића) али са једном

важном променом: да би књита боље послужила српским читаоцима, нарочито ђацима, западни говор Рељковићев

окренут је на источни. Опеву претходе Рељковићев предговор друтом падању књиге и предговор Је Костића, који је уз поједите стихове дао најпопреосвија објашњења.

„ПОКРЕТ“, политичка, књижевна и привредна смотра,

излази сваке суботе. Претплата: за годину дана

900— Дин, за пола године 100— Дин. —, за четврт године 50— Дин. — За иностранство: О

Дин. годишње. Поједини број 5'— Дин. двоструки бројеви !0'„Покрета“ налазе се у Поенкареовој улици бр. 10, Београд. Телефон: 35—05.

и Администрација

Дин. Огласи по тарифи. Уредништво

Власник и уредник, Мирко Цветков.