Pokret

покрет 22

Док се за једно петнаест дана вежба на овом делу стазе, шриступа се грађењу другог дела „конксион Отрим корнер“. = Овај средњи део ставе са великим кривинама „Батлдар“, „Шетлкок“ и „Стрим корнер“ је најинтересантнији и најтежи; то је ремек-дело технике! >

Од поласка до места ,„„конкенон води права стаза од 162 метра дужине до најопасније кривине „Балтдар“, дуге свега 14 метар (леве кривине), затим десне кривине, такође отасне, „Шетлкок“ — полукруг дуг 66 метара: одатле тркач оставља „Отримг корнер и спушта се низ „СОтрајт са 100 километара на сат.

Н После отварања средњег дела стазе, Рен има дужину од 925 метара. Рекорд за ставу јесте 45 сек. 6/10, или 72 километара на сат.

На овом делу стазе пробе и утакмице трају месец дана п класична утакмица за купу Кервон држи се средином феоруара. Да би санкачи одмерили своје снаге дају се трке хандикап пре Куш-Керзона.

За то време наставља се израла горњег дела који је тоследњи и одмах после утакмице „Куп Керзон полазак се врши са највишег дела стазе, која је сада употребљива на целој својој дужини од 1230 метара. Овај горњи део шамерен до „„Конктиона“ дуг је 306 метара и садржи најчувеније кривине „Черч Лиш“ (скок цркве), која на 150 метара дужине има нагиб од 40 метара и чини најстрмији део Рена. Тај део најбољи санкачи прелазе за 20 секунада.

Такмичења

Чим трке отпочну са (врха стазе, број санкача се много смањи, јер се брзина знатно шовећава и достиже после поласка талсве размере да само неустрашиви и окретни санкачи емеју да се упусте на кривину „Черч Лип“. Има спортиста. који никада нису успели да пређу „Черч Лип“ без инцидента, мада су обнављали своје покушаје свакодневно.

Свака и најмања непажња или шретерана смелост плаћа се одмах п санкач је одмах шребачен преко стазе. Обично то шема озбиљних послелица за тркача, јер је ово место, као место за искрцавање, покривено за време прађења великим масама меког снега, тако да санкач ишчезава потпуно шод њим.

Док се полазак налази на „Жонкстону“, највећа брзина постигнута на доњем делу, код „Креста Лип“, је 100 жиломе-

тара, јдок достиже 117 километара када је полазак са врха

стазе. Рекорд на целој стави (држе Енглези са 58 сек. тј10.

Са врха стазе одржавају се такође неколико утакмица; већином су хандикал утакмице, тако да сваки тркач има шанса да добије трку. Најзначајнија, са светоком репутацијом је „Гранд Наспонал“ и она се одржава пред крај сезоне. Самго најооље спортисте могу узети учешћа на том такмичењу.

Израда ове ставе кошта сваке године око 20 хиљада швајцарских франака.

Н. ГОСТОВАЊЕ Ж. А. К-а Ив СУБОТИЦЕ

На дан 13. децембра Б. (0. К. имао је за госте Желегпички Атлетски Клуб па Суботице. Тости нису дали ништа нарочито, и нису били у стању да нас одушеве ма и за један трешутак. Игра њихова ни за моменат није носила отисак каквог система, п подмлађеном тиму Б. 0. К.-а није било тешко да, и поред релативно добре одбране Ж. А. К.-а, наређа једну серију голова.

Истакли су се од Ж. 4. К.-а толман и центар Роглић, а од Б. С. К.-а Лаки, Вецер и Русимовић. Судија Т. Кикић је просечан. Четврти гол за Б. 0. К. получен је руком, а гол“ва Ж. А. К. пао је из најочевиднијег офсајта.

ГОСТОВАЊА Ф.7Т.П-а

После завршене летње сезоне, када су се рекашитули-

рали проживљени догађаји, морало се ондашње гостовање тп 7

Ф. Т. Ц.-а мирпе душе сматрати за највећи догађај трестонич-

ког спорта. Овојом дотераном и врло Табг ипром,Ф.ТЦ. био (је оставио најлетши утисак и поновни његов долазак био је одушевљено поздрављен. да то време Ф. Т. ПЦ. постигао је лепе резултате са многим клубовима Аустрије и Немачке. Момчад је долазила комплетна. Надања нас нису обматула.

Ф.Т Ц.— Б.6.К.2:0 (1:0)

У суботу 20. ов. м. на, игралишту Б. 6. Кес у 2 ч.и 15 излазе гости на терен у овој постави: Амзел, — Рушрих, Блум, = Милер, Кевицки, Фурмаш, — Хегер, Келеман, Тот, Штетовиц, Кохут, — дакле без Такача и Патаки-а. За 5,0. К. су наступили: Лаки, — Симић, Живковић 1. — 5. Маринковић, О. Маринковић, Дамњатовић, = Васиљевић, Хајдуковић, Којић, Вецер, Марјановић. |

Одмах се мора рећи, да резултат не одговара игри. Надмоћ Ф. Т. Ц-а била је у пољу далеко већа, али бестримерни шех у шуцању си одлична Лаки-ева ирра у голу спасли су ВБ. 0. К. од већет пораза.

Цео тим Ф. Т. Ц.-а итрао је са веома великим еланом, у жељи да да реванш Б. С. Ку за свој птролећни пораз. Ком бинирао је одлично, а итру шреносио обично преко ванредно брзих кришта. Оба крила су била врло доора, особито лево (Кохут који је уз Блума и Тота, био најбољи у тиму). Навала,

коју је водто стари, симпатични играч Тот, била је знатно

боља и одличнија, али зато оштри шутеви свију свих — изузевши донекле Кохута — нису имали довољну шрецизност и

маса повољних ситуација била је испуштена. У томе се нарочито истакао Штетовиц, чији су сви шутеви ишли преко пола.

Амзел није тмао много посла, јер одлични бекови, Руприх, а нарочито Блум, онемогућили су савим и онако врло слабу навалу Б. С. К.-а.

· Код Б. С. К.-а задовољио је једини Лахи на голу. Симић који је дебитирао на месту (десног бека, није показао ништа нарочито. Живковић је дао само суровост, али бар донекле корисну, док су сви остали били слаби. -

будио је Г. Д. Петковић релативно побро, само је требао бити одлучнији, јер игра је била узела и сувише оштар тон. ~

Југославија — Ф. Т. Ц. 3:71 (2:0).

Криза Југославије вероватно неће мођи оити решена салалшњим поутанеким решењем, којим су два најбоља члана одстрањена из клуба, и којим се шостигло то да у недељу нису наступили на терен Марковић, Лубурић, Начевић, људи који су све дали да Југославија буде оно што је сал, а да не говоримо о Шепровићу и Ђурићу, — херојима лана 12. Октобра. Ноо том ће доцније бити иекрене и другарске речи.

=

Југославија наступа — шротив Ф. Т. Па који је појачан Шандором, на центар халфу, — са овом поставом:

Немеш, — Ивковић, Тодорић, — Младеновић. Махек, Поповић, — Ђурић млађи, Јовановић, Ђорђевић, Петковић, Секулић. - 5

Тиму који је освојио првенство недостајали су: Лубурић, Марковић, Начевић, Петровић и Ђурић ста рији. (Последња тројица нису више у клубу). Игра Ф. Т. Цеа била је потпуно на висини његовог реноме-а. Комбинаторно врло добар: форвард одлично помагтан халфлинијом, опседао је пело шрво полувреме гол Југославије; али Немеш је бранио своја врата, и ако болестан, — као у својим најбољим данима. Халф линија Ф. Т. Ц-а штшла је и сувише налтред, (и то је донело пораз. Брви форвард Југославије неколико пута пренео је ттру пред врата Ф. Т. Ц-а, и одлични младићи нашега првака затресли су двапут мрежом Ф.Т. Ц.-а. У другом полувремену игра је скроз отворена, са моменталном тремоћи час једне час друге страже. Јовановић, прешавши бравурозно пелу одсрану, даје трећи пол за своје. Ф. Т. Ц.-е се прибира и Тот шаље нетрестано Кохута у борбу, коме најзад успе дати неосранљив гол. Шри крају Ф.7Т. Ц. форсира итру не би ли изнудио изједначење, али одлична игра Југославије, особито одбране Немеша, Ивковића и Тодорића, онемогућила је ту намеру.

Судија Г. Јоксић судио је добро, већих грешака није имао, али, како су неки листови, добро приметили, њевого штонашање, односно његове опомене појединим ттрачима, који реапирају ша његове одлуке, шмају такав тон да шараз „ароганција", који. је негде употребљен, није стреоштар.

Љ. Живковић

ШАХ

Национални турнир

Шрошли шут смо рекли да ће се национални у јшнти шахиста аматера одржати у Беопраду у месецу Аврусту 1925. год. Данас доносимо извод из правила по којима ће се вршити триштреме и извођење читавог протрама.

Играће се по куп-систему, т.ј. побеђени спадају из ипре, тако да се за прво место бори само јелан ограничен број победника. Јррво ће се одржати турнири по областима и то: (Орбија, води београдски шах клуб; Војводина, води новосадски шах клуб: Хрватека и Славонија источно од Пожеге, води Осек, у западном делу води Затреб. Оба дела ипрају међусобно и дају шрвака за ову област. Затим долазе: Словеначка, води ЈЉБубљана: Приморје (Далмација и Црна Гора) води Подгорица и најзад Боста ш Херцеговина, води шах клуб „Видмар“ из Сарајева,

| | || | |

| | |

| |