Pokret

196

горе но и то. А, пошто је тако, што год он посад дину и Турћији учини зијана, све ћу ви ја својом чашром и својом ћесом подмирит. Но одвевуј и пуштај ва икрам бож и, па тони у сампас ув те халуге: нека. прича и нека се хвали, како се је орио са Бауком!... У млађега поговора нема. Одвезаше ђавола тачав и ваћераше га у мрак и мрчаву, кроз јеловину, у бестрв.

Што, честити везире, сад внаш шта је било и како се свило и зашто сам и како сам пуштио Лисова; па суди како ти тока чину и дину. Салте те ошва, молим једно: да се метнеш на моје мјесто п да пропијеншш, јесам ли мого друкчије учињет но што сам учинио... -

=

Али-паша се исправи на миндерлуку накриви сарук: -

— Валај и билај, што ви учинио, добро ви учинио. Јеђ горе казне и нема поштену чо јеку и харли образу, но се носит са злом женом по пепељаку. И хиљу-хиљада мука и смрти да си измислио и на Лисова. ударио, горе се катилу нијеси могао освети

нити га љуће кавнит, но што си му поклонио жи- -

вот на мејдану, и вратио га хаждаји у бевдом. И ко те с моје банде за то нашго кабает и резилио, да-богда био муж својој мајци на кијамету!... Задебља везир својом медвеђом гласином.

_ Џа учини скрлет на кавазе, да донесу ибрик таве кафе; и пружи десницу харамбаши Бауку те га посади поред себе на диванани.

Невесињски

РАДИО У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ

Ни један изум са изузетком, може бити, штампе није толико допринео золижавању света, колико је то учинио безжични саобраћај радиоталасима. Јер

· Севжична мрежа служи човека као неразорив мост преко копна и океана. И зато је потребно да се и најнестручније лице унеколико упозна са начелима на којима је основана ова најмлађа грана модерне технике,

Још 1675. нађено је да брзина светлости износи 300.000 км. у секунди. (Сто седамдесет пет година, доцније доказано је да се светлост састоји из вибрација, сличних таласима звука у ваздуху, или повнатим таласима у води, али док је код звучних и водених таласа била позната средина кров коју (се простиру вибрације, ова се за светлост није знала. Пашто се светлост простире и кров потпуно праван астрономски шростор, замишљено је да у природи постоји нека веома осетљива и еластична материја чијим се вибрацијама прастире светлост и ова хипотетична средина названа је етар.

За свако таласање, у ваздуху, води или етру, постоје три карактеристичне ствари: време вибрапије, таласна дужина и брзина простирања. Време вибрације, на пример, воденог таласа добија се ако се израчуна време, које протекне док се једна 'честица на брегу таласа спусти у долину и поново истне на врх следећег брега. Израчуна ли се, колико се пута ово догоди у секунди, добије се брвина вибрације (фреквенција) која је најнижа код најдужих таласа, и обратно, Тако је највиша фреквенција код Рентгенових зракова, затим долазе актинички враши, видљиви светлосни зраци са фреквенцијама од приолижно 960 билиона у секунди, ва оне који проивводе сензацију љубичасте бој, и 360 билиона у секунди за таласе који производе црвену боју; невидљиви топлотни зраци, и, највад, радиоталаси са фреквенцијама од неколико хиљада до неколико милиона вибрација у секунди. Таласна дужина је растојање ивмеђу врхова двају таласних "брегова или дубина двају таласних долина. Дужина светлосних таласа износи 0.0008 мм. за повену, и 0.0008 мм. за љубичасту боју. Таласи употребљени у безжичном саобраћају износе 300—42.000 м. Брзина таласног кретања добија се кад се таласна дужина подели временом једне вибрације. Етарски таласи, било ово у случају светлости, топлоте или радиа, простиру се брзином од 300.000 км. у секунди.

(Све до Кларк Максвела држало се да је појава светлости, слична појави звука, механичке природе. Максвел доноси нешто сасвим ново, постављајући своју електромагнетеску теорију светлости. По њему, светлост је електричне природе, тј. електрични таласи у етру. Овој теорији недостајао је још и експериментални доказ. Њега, је дао Херц. Он је успео да нарочитим експериментом докаже да се од осцилаторних електричних варница кров околни тростор проносе електрични таласи, који имају све особине светлосних таласа. Ово је било 1887. и овај датум може се сматрати као епохалан за радио, јер тада беше доказано: 1. да осивлационе варнице производе електричне таласе; 2. да се ови таласи у простору могу открити својим дејством, подесним атаратом. Ово је физичка основа радна.

Увођење радиокондуктера, осетљивог ашарата за примање таласа, од стране Бранлџма (1890.), који је заменио Херцов резонатор, употребљен у чувеном експерименту, значило је знатан напредак на пољу проучавања радиоталаса. Три године доцније, (1893.) Риги је дао свој усавршенији апарат за слање варница. Најзад, изумом антене Попова (1995.), тј. истакнуте изоловане жице, припремљен је пут за откриће Маркониа. Гуљељмо Маркони био је први који је увидео и практично показао да се Херцови таласи могу употребити за безжичну телеграфију. Још као младом студенту, ученику Ригијевом, њему, 1996. год. дође идеја да се електричне варнице шроизводе у ритму Морсовог телеграфског алфабета, и да се примају, на другој страни, као тачке'и цртице. Повољне материјалне околности омогућиле су Марконтију да идеју приведе у делу, и да својим изумом оде у Енглеску. Пошто је опит успео, практични Енглези, увидевши велику вредност радиотелеграфије за своје бродарство, откупили су патент и образовали су Друштво Маркони са финансијском потпором за развитак ствари и за подизање обалских и бродовеких радиостаница. Слаби и други, усавршили су доцније Марконијев метод (,Телефункен“ систем).

Расмотримо Максвелову електромагнетску теорију са гледишта модерне електронске теорије; према којој електрична струја није ништа друго него низ електрона (крајњих честица негативног електрицитета) у покрету. Кад год електрон промени правац кретања (осцилује), постаје електромагнетски талас.

Пи ===