Policija

0

Непријатељи полиције

б) Унутрашњи непријатељи

_ Осим спољашњи. непријатеља, који се стварају по самој борбеној улози полиције, и по сасвим неоправданим предрасудама људи, који неће да суде хладно и објективно, него се поводе за првим утисцима, полиција има и својих унутрашњих непријатеља. Они долазе поглавито од слабости људских, од нездрава политичког и социјалног уређења, од немоћи полиције да буде једино и искључиво чувар личне и имовне јавне безбедности.

У земљама, у којима правда није највиши закон, у којима најсиромашнији грађанин није пред законом раван најбогатијему, где је сила јача од права, где се рад човеков не одваја од политичке партије, којој припада, где се не ради правилно и по закону према спољашњем свету, и где полиција мора на себе да прима све те недопуштене послове, — ту се силно гомилају њезини непријатељи. Па, ипак, где се против тих спољашњих непријатеља бори. јавна свест, штампа, парламенат, спољашњи непријатељи губе знатно своју разорну снагу. Од својих унутрашњих непријатеља полиција трпи много веће штете, јер губи јаван углед, а са овим и снагу за вршење својих корисних задатака. |

У Швајцарској, на пример, по свим већим градовима, полицијски чиновници организовани су. Локални савези састављају велики Савез швајцарских полицајаца. Циљ је томе Савезу, у главноме, моралан. На првоме месту, циљ је Савезу стварање Карактера у полицијској струци. Он се има Па правилним вршењем службе у духу правде и права, обезбеђењем правилнога и заслуженог унапређивања, и одстрањивањем елемената који би кварили правилан ред у струци. У нас би, на пример, било од велике користи Удружење полицајаца, које би имало да мотри да сваки полицијски чиновник врши своју службу правилно, по закону, без пизме, ината, партијске освете и т. д. Они полицијски чиновници, који би радили против тога, имали би да буду суђени и осуђени од самога Удружења, и према њима би се предузимале мере за поправљање, после којих би дошло удаљење из струке, ако би радили по (старом. На тај начин, сами поли цијски чиновници урадили би доста за подизање својега јавног угледа.