Policija

____16 | _ но ничег другог за контролисање кретања појединих или, уопште лица, до искључиво ове пријаве. -

__Без обзира на то како се и на који начин ове пријаве попуњавају, прибирају и полицијској власти предају, изгледа да једино још, релативно узевши, београдска полиција најбоље стоји с пријавама лица како са стране, тако и из Србије, а отуди најбоља могућност за правилно и брзо контролисање сваког лица.

Међутим, све остале наше полицијске власти, и оне у округу

и оне по срезовима, изузимајући само места где се налазе окружне и среске канцеларије, немају апсолутно никакве могућности за контролисање лица како оних која долазе тако и оних.

која одлазе, јер се нико не пријављује, нити се ма какве пријаве траже.

Отуда и бива да поједина лица, било у. циљу шпијунаже,

било због вршења ма каквог кажњивог дела, или прикривања ·

због већ учињеног таквог: дела, прокрстаре целу Србију, баве се у њеним појединим местима, а власти о том не знају ништа.

Према том, а у интересу личне и имовне безбедности, због чега су ове пријаве нарочито установљене, требало би наћи пута и начина, да у Србији од ових пријава ни једно лице не избегне.

Параћин = Рад. М. Ђермановић

Димитрије Грудић

У времену, када су у нашој полицијској струци све _ ређи и ређи старији и оз"биљнији полицијски чинов"ници, имамо да забележимо, да и г. Дим. Грудић, старешина кварта дорћолског, чију слику доносимо, напушта нашу струку, пошто је почетком овога месеца изабран за деловођу окружног одбора округа београдског.