Policija

- 16 —

_терај“ у његовој додељеној му улози на јавном надметању и испиту полицијских паса у Дрезду, који је пред многобројном публиком на срећан начин извршен. Принц је своја три добивена задатка одлично извршио. У првом задатку, он је, омирисавши

заостале ствари једнога човека, који се раније био скрио међу публиком, на заповест свога вође да тера траг тог непознатог лица, по трагу га у публици пронашао и на њега лајао.

Други му је задатак био да портира у води, а трећи да по трагу пронађе кривца који се био скрио на дрвету, што је он, као што слика показује, одлично извршио. Принц је у полицијској служби од 24 јануара 1909 год. од кога је времена до сада забележене много његових услуга, које је полицији учинио.

У идућем броју донећемо такође интересантних и поучних слика и других полицијских паса, из којих ће се такође видети, колика је стварна вредност њихова у служби полиције.

Сме ли жандарм више ЧИНИТИ употребу од свога оружја“

После осуде жандарма Зафира Станковића, који је, пре неки дан, осуђен варошким првостепеним судом на 3 месеца затвора, што је, спроводећи неке притворенике, пуцао и убио једнога од њих, кад он на његове опомене није хтео да стане — с правом се можемо упитати, да ли ће и један жандарм смети више да чини употребу од свога оружја, а да доцније буде сигуран да га неће постићи каква законска осуда. Ово питање у толико је од веће важности, што се и до сада свима младим жандармима, и у школи и доцније за време службе, од свих њихових наставника и старешина предавало сасвим супротно судском гледишту. Њима је до сада свагда наглашавано, да се при спровођењу криваца, кад год би за случајеве бегства имали потребе да се лате и оружја требају придржавати 5 90 стражарске службе од 1899 год. који „гласи: „Ако који покуша да бега, стражар га два пута зауставља позивом „стој, пуцаћу“, па ако не стане пуца на њега“, = а у потврду тога њиховог права читан им јем 5 26 војног Казненог закона који опет овако гласи „Нема злочина ни преступа у овим "случајевима :