Policija

2) Кад стражар у вршењу службе рани или убије лице, које ни на трећи позив и на опомену његову, да ће употребити оружје не стане или није хтело послушати,“

И после таквих јасних законских наређења дошла је ова судска осуда; која је унела велику забуну међу редове жандарма и довела у питање аукторитет њихових старешина у давању обавештења, па и у наређивању за случајеве овакве врсте. А та је забуна у толико већа, што је на неколико дана пре те судске осуде искусио тромесечну казну од војних судова редов Драгутин Стојаковић из подринског жандармеријског одреда, који је допустио да му кривац утекне, и што је петомесечну казну, нешто раније тако исто искусио редов Станко Станојчић из ваљевског одреда поред још многих других жандарма!

Може се за ту осуду наводити ма колико разлога и објашњења, али се ипак неће моћи оспорити непријатан факт, да ово не води никаквоме добру, и да, после оваквих случајева, не можемо да рачунамо, да ће убудуће икоји наш жандарм смети да помисли на употребу оружја, па ни онда, кад би му дужност налагала да то учини.

За жаљење је, што се таквим правом "стављају у питање људски животи, као што је и у овом случају било, али то не треба, и то се не сме приписати у грех извршиоцу већ законодавцу који га је на то овластио. Нека и наш законодавац изрично забрани употребу оружја при бегству, као што је то у Француској, па би и наша полиција заиста избегавала такве непријатне случајеве, али овако се само ствара рђав преседан, који може бити врло кобан по службу, у много важнијим и заплетенијим случајевима.

У осталом, није само наша жандармерија овлашћена да употреби оружје против бегунаца без обзира на величину кривице. За овај мах, у колико је нама позитивно познато, такву исту одредбу имају: пруска, руска и бугарска полиција.

Ми се позитивно надамо да та осуда неће бити одобрена од виших судова али ако она и тамо нађе санкције, мора се 08биљно потражити начин, да се што пре полицијском особљу да опширно и аутентично објашњење у праву на употребу оружја за време вршења службе. Тад би се могло дотаћи и питање о положају ноћних стражара, који својим изузетним положајима такође стварају тешкоће у правилном вршењу службе.