Policija

= 119 =

Отворио сам врата и ушао унутра.

Пред-а мном је била мала собица, с једним прозорчићем, који је био окренут дворишту. Ја га из дворишта нисам ни приметио. Уместо стакала, на прозорским окнима, била је залепљена хартија. У дну собе, према вратима, уза зид, стојао је један дућански сандук без поклопца, окренут својом шупљином унутрашњости собе — он је служио и као астал и као орман — и уз овај једна подерана сламна столица. У оној шупљини сандука видели су се: један лончић, један тигањ, два тањира и још неки крњатци од судова. Озго, на сандуку: једно стакло, зацело од ракије, један филџан, комад хлеба и парче сира.

(С леве стране, према прозору, опет уза зид, кревет на ногарима, а поред овога с једне стране зелена тестијица за воду, а с друге, старе, подеране папуче. На кревету је лежала смежурана баба, лица скоро без облика и боје, повезана по глави старом шамијом, покривена губером. Беда и сиромаштина огледали се на њеном лицу као и на свакој ствари у кући.

Приближио сам се кревету, икад ме је баба могла, лежећи, видети, запита ме:

____ Кога тражите > |

— Тражим неку баба Соку, рекох јој. Казали су ми да овде станује. Да нисте то ви2

— Ја сам Сока, одговори. Шта ћу вам 2

Тада ја развезем унапред срочену причу.

— Писао ми је, рекох, један добар пријатељ из Прека, и молио ме да га обавестим о некој његовој сродници, одавде из Шапца. Та женска звала се, као и ви, Сока. Пре двадесет и више година родитељи су јој прешли овамо из Прека и довели“ собом и њу. Родитељи су јој се, после неког времена, несрећним случајем, подавили у Сави, а дете је остало самохрано. Он је рад да зна шта је с том женском... Распитивао сам у вароши и чуо да је одавно умрла. Неки ми рекоше, да сте је, после смрти родитеља, прихватили ви, и очували, и одгајили, па сам због тога дошао да питам вас. Ако је тако, као што сам чуо, ви. ћете ме најбоље моћи обавестити о свему, те да знам, шта ћу и како да одговорим пријатељу.

Баба устаде с кревета, огрну се преко леђа оним губером, којим је била ОРИ Ла па, пошто поново седе на кревет, запита ме: - ј

— А који је тај, што вас пита2