Policija

123

јавим своме пријатељу све што га може интересовати. Врло је могућно да ће он и тај мираз тражити, шта ја знам.

= Па, ако, нека тражи. Јави му све овако, како сам казала, јер је све тако било... 5

Пошто сам овако саслушао баба Соку, отишао сам од. ње, и похитао да прибележим све што сам чуо, а што ми се чинило од важности.

Тога дана у вече, прегледајући ове прибелешке, размишљао сам о целој ствари свестрано. Нисам нимало сумњао даје овде извршено убијство и да га је извршио Раја. Ову претпоставку потврђивало је то, што је повреда јексером у мозак несумњиво смртоносна, и то тако смртоносна, да је смрт морала наступити истога тренутка. Кад не би било тако, т. |. кад њој не би био ударен јексер у главу оне исте ноћи, које је издахнула, већ раније, онда би за ту повреду знали и други, а, пре 11 тетка, — (а баба Сока није о том ништа знала.

Осим овога ову претпоставку потврђивале су још и ове две околности :

Прва, што је Раја те ноћи отпратио тетку на спавање, те код болеснице остао сам, како би могао извршити злочин, а да га нико не види; и

Друга, што је умрлу сам он купао и чешљао, плашећи се, да, ако би то други радио, не буде пронађен јексер и откривен злочин. |

У један мах дошло ми је на памет: да не буде Раја извршио злочин у договору с тетком 2 Оваква претпоставка могла би бити вероватна у том случају, ако би се она од покојничине смрти могла надати каквој користи. Међутим, ништа није, ни издалека, казивало да се тетка могла надати ма каквој користи. Мираз покојничин већ је био у рукама Рајиним, а она, нити је била наследница умрле, нити је тражила њен мираз. Са самим Рајом, пак, није била у каквим сумњивим везама, јер је овај убрзо отишао из Шапца, одневши собом и мираз женин.

Све је говорило да је извршилац дела сам Раја.

Невешта човека могла је бунити она околност, што је Раја тако много жалио умрлу жену. Зашто би је толико жалио, да - ју је он убиог Мене то није бунило. Онај који је умео измислити овакав начин убијства, морао је умети бити и добар глумац, да одстрани сваку сумњу од себе, као што ју је и он одстранио.

Сећам се да сам о. читао, како је некакав странац узео.