Policija

100 —

човек европског образовања и веома приступачан европљанима. "Други је управитељ, у његовом рангу, са седиштем у Скутарима, _ у азијском делу вароши. У последње време, због ванредних полицијских мера, које су предузете у турској царевини, установљено је још једно звање: шеф јавне безбедности за целу варош, _али је то, по свој прилици, привременог карактера.

Мухједин беј свршио је војну академију на Панћалти у Цариграду 1889 год. као потпоручник. 1897 год. участвовао је као капетан у грчко-турском рату, одликујући се у последњој битки код Велестиноса. После тога био је командант вароши Бога, до краја тога лета. 1906 год. у чину потпуковника предавао је војну географију у војној академији на Панкалти. Исте године буде оптужен и ухапшен, што је предавао ђацима слободоумне идеје, затим дегредиран и протеран у Дијарбекир. 1908 год. осудио га је још апелациони суд из Ерзерума на вечиту робију због подстицања народа на буну. У Цариград се вратио после прокламовања устава (10 Јуна 1908 год.). Због своје отмености и приступачности ужива међу европљанима велике ·симпатије.

(0 организацији турске полиције донећемо Го роцији чланак у једном од наредних бројева.

Сузбијајмо крадљивце!

Учестане крађе зимских бунди и капута по јавним локалима и кућама, које се истина скоро сваке године у ово доба дешавају, али које су у последње доба узеле шире размере, дају нам повода да се о том питању мало више забавимо, и да критички пропратимо, да ли наша полиција предузима све што лежи у њеној власти да се такве а и друге крађе сузбијају и кривци проналазе.

Полазећи с реалног гледишта да се крађе не могу искоренити, да то није нигде до сада било, нити ће икад бити, докле има туђе имовине, признајемо, да се не могу искоренити, али се могу успешно сузбијати и то у толико пре и боље, у колико се употребе рационалнија средства за то.

Па каква средства употребљава наша полиција, да у тим случајевима заштити угрожене интересе појединаца — да огаран-