Policija

101

тује имовну безбедности грађана Шта она предузима, кад јој се достави какав случај крађер

Ми смо сви сведоци, да се, у највише случајева, полицијска акција свршава на том, што се путем расписа, који се некад добије после 2—3 дана, известе сви полицијски органи, и да се даље трагање поверава искуству и заузимљивости неколицине дедектива, који имају да се старају и за ту крађу уз остале своје друге многобројне послове. -

Треба да буде крађа замашније вредности, па да се од стране иследника пошље распис и заводима за залагање, или да се тамо упути нарочити орган ради тражења.

И ако се сада таква крађа не пронађе за првих неколико дана, остаје само слепом случају, да се она доцније открије, највише наивном неувиђавношћу самога крадљивца.

Нити ми водимо евиденцију покрадених ствари, нити и један наш полицијски чиновник може знати, нити може гдегод наћи записано, шта је украдено из ранијега времена, нарочито из времена пре неколико месеци или година, а што још није пронађено. Кажемо, да то нигде не може наћи, јер све, што је заведено, налази се само у достави, која се у том времену храни у. архиви и у расписима, који су такође у архиви фасцикулирани чим су прочитани од чиновника.

И док наша престоничка полиција тако кратко свршава процедуре за такве случајеве, дотле видимо, из искуства, према учињеним ислеђењима по пронађеним крађама, да се већина покрадених ствари обично заложи код кога завода за залагање, да се у другим случајевима продају сасвим без бриге и скоро јавно по старинарницама или радњама које купују такво старо _гвожђе и т. п.; да многи, нарочито беспосличари, још одмах обуку покрадене ствари; да у том участвује највећи део малолетника, и то оних који врло често посећују апсанске собе и да све то извршују с врло великом наивношћу и примитивном несмотреношћу.

Ми имамо при том и професионалних крадљиваца, али, на велику срећу, још немамо интелигентних крадљиваца. То нам и помаже, што и поред оваквог начина трагања имамо тако леп проценат проналазака, којима још можемо бити задовољни. Па, ипак не значи, да не треба да употребљавамо и друга боља средства којима би још више сузбијали крађе и увећали број њихових проналазака. Морамо прибећи њима, ако желимо да се