Policija

_ [02

са успехом одупремо њиховом развијању и усавршавању. И сада се већ у велико осећа потреба да у том правцу учинимо извесна побољшања. |

Наша непотпуна, скоро никаква контрола над заводима за залагање, мора бити стална од нарочитих органа и много озбиљнија. Наше контролисање старинара и купаца старога гвожђа исто такво. Морамо такође неминовно водити евиденцију покрадених ствари и хартија од вредности, као што све друге полиције раде. Морамо имати података о свакој покраденој ствари, да знамо кад је украдена, коме, и каква је изгледала. Морамо "имати списак свију покрадених акција, свију лозова, бројеве свију покрадених сатова, и т. д. и т. д. Морамо потпуније чинити саслушања, детаљније описивати покрадене ствари приликом расписивања, а некад и да их цртамо, ако је у питању покрађа каквих адиђара, који се по облику најлакше могу да ухвате.

Све то морамо у најкраћем времену да заведемо, јер свака раније извршена крађа, па и прошлогодишња обијања, учињена · од интелигентних крадљиваца и обијача, најлешше су нас уверили, да наша полиција на досадашњи начин истраживања ни корака не може учинити унапред у раду за њиховим проналаском.

Из полиције

(Обмана власти)

Неваљалству људскоме нема краја у измишљању и стварању разних превара и обмана! Законске одредбе изигравају се на. разне начине од стране несавесних и покварених људи. Зато је врло потребно, да су и општинске и државне власти обазривије у вршењу своје дужности, па ће се овакви случајеви изигравања закона ређе дешавати.

_ Ми смо у 9 бр. листа „Окружне Самоуправе“, у фебруару месецу прошле године, саопштили један пример лукавства и не“ ваљалства, који су покушали да изврше Никодије Марјановић и Алексије Ђоловић из Радоваца. Они су лажном представком о6манули општинску власт: као да их је изуједало бесно псето, те их је ова преко начелника среза пожешког спровела начелству, да приме путне и подвозне трошкове, и да се упуте на ле“ чење Пастеровом заводу у Ниш. Али је у начелству одмах при