Policija

тивникове руке тако су везане, да њима не може никакво зло учинити. -—

6. Узимање на леђа. Кад се два човека гушају, жандарм ће их најбрже и с најмање опасности по себе раздвојити, ако "мањем и слабијем приђе с леђа, ухвати му пешеве од капута, брзо их упреде и узме што краће на десно раме, па за тим убојиду подигне од земље и омане око“ себе.

– 7. Отимање штапа. Кад неко измахне штапом да удари жандарма, па овај не може друкче ударац да избегне, дочекује замануту противникову руку, и то десну својом десном, а леву противникову својом левом руком, и хвата одоздо и до шаке, а другом руком хвата штап на што већој висини с палцем у поље. Сад, притежући жиле ухваћене руке и окрећући ову на унутарњу. страну, навија штап у спољну страну и отима га.

8. Отимање револвера пили ножа са стране или позади. Кад неко на некога напери револвер или ножем замане, а жандарм пристигне позади или са стране нападача, отима му 07. ружје, хватајући га својом десном руком одоздо и до шаке, ако је оружје у десној, односно левом ако је оружје у левој руци. Другом својом руком хвата нападачеву мишицу тако, да палац дође одоздо, па стежући жиле на мишици савија му руку са оружјем на више и назад, док му у рамену и лакту болове. не причини, вичући : „пусти нож!“ „пусти револвер!“ Кад жандарм осети да је рука нападачева довољно олабавила, пушта му мишицу и прихвата оружје. Нож може прихватити или пустити да падне на земљу, док револвер редовно прихвата руком, да се не би при паду окинуо. При целоме овом послу не испуштати из вида врх ножа, односно уста цеви револвера.

д. Отимање револвера или ножа сареда. Ако неко на жандарма замахне ножем или управи револвер, жандарми му прискаче, па ако добије могућности поступа како је то под 8 казато, иначе хвата нападачеву руку, у којој је оружје, била то десна или лева, — својом левом одмах испод шаке а десном за мишицу, подвлачи своје десно раме под ухваћену противникову руку и подиже овога од земље, па или га обара или тако држи док ко не дође да жандарму помогне. И код ове радње не ислушта се из вида оружје, док је год оно у руци нападачевој.

10. Прштезање носа на труди. Примети ли жандарм, да ће га неко спреда обухватити као за хрвање, па не може то обухватање другојаче да избегне, брзо стеже леву шаку у песницу и