Policija

206 И

баца у јарост, будите хладнокрвни и гледајте да на који други "начин савладате противника. У случају нужде, одгурните противника од себе, да вам какво зло не учини.

5. При сукобу не пуштајте из очију противникове очи и руке. По очима ћете познати намеру противникову. “Чувајте се, да вас противник не удари коленом међу ноге. С тога му не прилазите и не стајте право спреда, него више са стране и позади. Покуша ли противник ипак овакав ударац, накрените га брзо и снажно на ону ногу, коју је подигао да вас улари, па ће је морати одмах спустити. :

6. Грађанским лицима не-смете ове радње показивати. Ако вас ко о њима упита, реците да их знате, али не смете да их показујете из бојазни, да кога не осакатите, па после да плаћате и пред суд да идете.

7. Ви не смете мислити, да са знањем ових радњи можете са сваким на крај изићи, и да сте од свакога јачи.

8. Радње ове смеју се употребити само кад се укаже прилика и потреба за то. Уопште с њиховом применом треба бити штедљив и обазрив.

9. Код првих трију радњи можете и левом руком хватати леву противникову, у ком случају десна ваша рука чини оно, што треба да учини лева кад десну десном хватате. Кад је год могућно треба хватати десну противникову руку као јачу, те му леву као слабију слободну оставити. —

10. При спровођењу криваца применом које од прве три радње, можете кривцу наредити, да своју слободну руку држи уздигнуту изнад главе, или да ухвати себе за јаку, те да његову слободну руку имате пред очима, да вам њом не би какво зло учинио.

5 11. При примени ових радњи, треба гласно и јасно казати противнику шта се од њега жели, на пример. „Дигни леву руку навише“. „Ајде напред“. „Стој“. „Буди миран“. „Не вичи“. „Пусти нож“ и т. д. па тек кад не послуша, причивањем бола натерати га да чини оно што од њега тражите

12. Ако имате каквога зликовца да водите на већој даљини, те се с тога не можете или нећете којом од ових радњи да послужите, моћи ћете брзо и лако направити једну врсту „лисица“ за спровођење, на овај начин: узмите парче обичнога канапа или опуте, на крајевима привежите по средини по једно дрвце дужине и дебљине од прилике пушчанога метка. Дужину канапа