Policija

= 205 —

односи је на свој стомак, а десну руку опружа у страну или диже у вис, да му она не буде обухваћена. Чим га је противник обухватио, жандарм му савија своју десну руку око врата, истура своје груди напред, на које притеже противников нос, дејствујући једновремено својом левом песницом на противников стомак. На овај начин биће нападач брзо принуђен да пусти жандарма, који ће га у већини случајева тако моћи лако оборити и савладати.

11. Одбрана од хватања за врат спреда. Ухвати ли неко жандарма обема рукама за врат спреда, жандарм брзо састави обе своје руке, укљешти прсте једне међу прсте друге руке, и од обе шаке направи једну велику песницу, затим тргне горњи део тала назад, тетим натера противника да испружи своје руке, једновремено гура снажно своје састављене руке између противникових одоздо и раставља му их. Не успе ли овако, измахује својим састављеним рукама и удара с једне или друге стране преко противникових руку, што ближе себи, повлачећи горњи део тела назад.

12. Одбрана од хватања врата. позади. Буде ли жандарм од некога ухваћен обема рукама за врат позади, он саставља“ обе руке како је под 11 речено, изокреће се колико може најпре лево па затим десно, повија се мало назад и измахујући обема рукама, удара десним лактом противника у стомак, слабину или груди, где стигне. У исто време тргне се напред и ослобођава се. Овом одбраном увек се успева.

Напомене:

1. Све ове радње раде се брзо и снажно, збуњујући противника, и не дајући му времена ни прилике да радњу предухитри, т.ј. да види шта жандарм намерава, па да се одбрани.

2. Применом ових радњи жели се, да се избегне употреба оружја, т.ј. да некога приморамо, да нешто чини или да нешто Не чини, а да му при том не нанесемо повреду тела. С тога, како при вежби с друговима у касарни, тако и у примени ових радњи према зликовцима на улици, будите озбиљни и пажљиви, немојте наносити више бола него што је потребно. Нарочито пазите, да код прве три радње противнику руку не сломијете.

Ј Прве три радње примењујте само према одраслим особама, никако према деци и дечацима.

4. Не успете ли с намераваном радњом, нека вас то не