Policija

- ___205

непотребни чланови с писарима ради одржавања реда, мислимо да ће сваки увидети, кад се има на уму, шта је циљ полиције у оваквим приликама. Главни је циљ полиције при оваквим приликама да се одржи постојећи реди саобраћај, који могу бити поремећени због стицаја масе. Па зар је за постигнуће овога циља потребно изводити на поредак чланове с писарима, да и они, поред већег броја жандарма, које контролише најстарији подофицир, који их је и довео, стојећи на средини улице, ману руком каквом фијакеристи да иде лево или десно, или да стане, или да неком приђу и опомену га да остане на месту, где се затекао 2 Зар све то не може да уради и један жандарм — а за · то није потребна велика памет — ком је познато, шта му је дужност у таквим случајевимаг Зашто навикавати публику да тада и за најмању ситницу мора интервенисати члан или писар Приговор: да су нам жандарми неуки и да се не умеју наћи у таквим приликама, као и да се публика радије покорава наредбама чланова или писара, не може да опстане. Кандарми, пре свега, знају каква им је дужност тада, јер им се то, може се рећи, говори сваког дана; а осим тога, ту је и њихов старешина — подофицир — који ће им давати упутства. Што се тиче саме публике за њу има да важи: да мора безусловно слушати и наредбе жандарма онако исто, као и чланова и писара. Да напоменемо, да се за сваку такву прилику жандармима, пре но што изиђу на поредак, саопшти шта треба да раде.

Не треба ове обичне поретке посматрати кроз црне наочари, па рећи, да се на њима може изродити какав озбиљан изгред, за који је потребно учашће чланова или писара зарад његовог угушивања. Не тврдимо да тога не може бити. Али то се врло ретко дешава. Шта више нама је непознато да се у таквим приликама појавио какав већи изгред за чије би отклањање било потребно учашће чланова или писара. Па баш ако би гаи било, полицијски чиновник из најближег кварта отићи ће одмах на лице места и отклонити га.

Досадашња пракса — излазак чланова и писара на обичне поретке — мислимо да је штетна двојако. Једно, што одсуством чиновника ван квартова настаје застој у пословима канцелариј-= ским, а друго, што се чиновници у таквим приликама. употребљују за оне послове, које могу жандарми на потпуно задовољство вршити.

Да ће и у Београду бити поредака, а и бивало их је, на