Policija

које морају изићи и чланови с писарима, то је неоспорно. Но то је врло ретко. На пр.: долазак каквог страног владара, при чијем се доласку скупља врло велики број гледалаца. _

Сасвим је друга ствар, ако се у каквој прилици појављује Краљ или Ко од чланова Његовога Дома. По нашем мишљењу, у том случају, морају при поретку да узму учашћа чланови с писарима, јер је тада најглавнији задатак полиције да чува личност Краља или Кога од Чланова Његовог Дома. Ту дужност узеће на себе чланови и писари, а жандарми, који ће такође на првом месту водити бригу о заштити високих личности, стараће се и о одржању реда. Наравно, да ће чланови и писари, поред оне своје главне дужности, обратити пажњу и на одржање реда, кад су већ ту.

Мишљења смо: да није потребно да и на обичне — мање поретке излазе чланови и писари, већ само жандарми са 1 старешинама — подофицирима.

Вит. Д. Крстић

Кано оранцуска полиција води рачуна малолетној деци И слабом женснињу

Доносимо један распис француског министра полиције од 28 декембра прошле године, да би се и код нас видело, како се у културном свету брине полиција за. слабе и нејаке. Од колике би користи тако нешто и код нас било, зна врло добро и сваки наш најнеписменији жандарм, који готово свакодневно гледа слабе и нејаке шегрте, како се прегибају под силним теретима. Могли би још много што шта рећи поводом овог расписа, али мислимо да је сваки коментар излишан.

Садржина је расписа ова:

Чл. 1. Овај распис узима у обзир све: мануфактуре, фабрике, радионице, стругаре, атељеје, лабораторије, кујне, подруме и пивнице, магазине и дућане, бирое за утоваривање и истоваривање с њиховим споредним локалима, ма какве природе били, приватни или државни, световни или религиозни, па чак и кад би те установе имале карактер каквих професионалних и добротворних друштава.

_ ПОЛИЦИЈА 14