Policija

, == 241 —

стране ради повраћаја новца. За претрес је био позват и предмет тужбе — Петар. Тужилац и оптужени остали су сваки при своме: један да псето нема ни појма о дресури, а други да је оно прави мајстор у своме занату, док судија напослетку није затражио од продавца да са Петром изведе обећане продукције. Трговац је изјавио да је готов на то, и тек што је изустио команду, а Петар се направи мртав, заигра стражњим ногама, и кроз лајање изусти „добар дан“. Кад је поседник са одобрењем судијиним хтео сам да учини такву пробу, Петар се није хтео ни маћи с места.

Судска пресуда гласила је, да је продавац дужан да врати продајну цену, јер је псето истина дресирано, али своју вештину није показивало пред купцем, а то се свакако "претпостављало при куповини. Међутим, по другој тужби, поседник је био кажњен новчано због увреде трговцу, јер није био оправдан прекор преваре. -

У једном другом спору због увреде пас је такође играо важну улогу.

Некакав месар завадио се с једним кожаром, који се звао Леман, пошто је држао да му је овај при продаји кожа подваљивао. Тек што је избило непријатељство, а месар поче своје псето, једну догу, да зове Леман. И ако би се случајно затекао У крчми, или ма где на другом месту, заједно с кожаром, он би довикивао псу: „Лемане, ти си нитков, заслужујеш батине Пази, одраћу ти кожу“. Може се мислити, како је то дејство вало на остале присутне у крчми.

Кожар је дуго времена мирно подносио ове увреде, али када је са својим задиркивањима месар постајао све грубљи, он га оптужи због увреде. На првом претресу месар је изјавио да он може звати своје псето како хоће, и он с тим својим тобожњим увредљивим изјавама замишља свог пса Лемана, а не кожара Лемана. Међутим, кожар је изјавио да се пас пре звао Лорд, и да се и данас на то име одзива, а што га он у његовом присуству увек зове Леманом, то је само због тога, да би њега увредио. Е Ј

__Да би се стање ствари тачно „утврдило, одређен је други претрес, на који је био позват и пас и један помоћник месарев. Тада се показало, да пас чује кад га газда само Леманом зове, али да се исто тако добро одазива и на „Лорд“, када га помоћник ваби. Тим је била утврђена намера увреде, и месар је био кажњен осетном новчаном казном.

ПОЛИЦИ ЈА - ; 16