Policija

ЛА

је био пијан. Стога је то његова кривица, и оно није дужно ЈЕ шта да му плати. Инспектор се бранио, и пошто су једно друго побијали, то је одређен једне тамне ноћи други претрес на лицу места, где је инспектор морао пројахати поред шуме, из које је испало неколико људи лармајући. То је понављано неколико пута, а коњ је био са свим миран. Услед тога суд је стекао уверење, да несрећи није била узрок плашња коња, те је стога инспектор и био одбијен од тражења. - -

_ Најзад, вредно је поменути један случај који се десио у предњој Инђији. Један виши енглески чиновник предузео је био за време одмора повећи лов у пратњи свога слуге, једног урођеног Хиндуса, у тешко приступачни Вестгат. Три недеље доцније пријавио се Хиндус власти у Сонапуру, где је Енглез са службом био, ипогружена "лица изјавио, да му је господара напао један тигар и одвукао га собом. Хиндус је донео био и пушку и шешир Енглезов. Настало је тражење по оближњим селима, и становници су изјављивали, како се раније заиста појављивао у околини тај месождер, али да га у последње време нису приметили. Остатци несталог Енглеза нису били пронађени. После извесног времена Хиндус је постао сумњив, јер је трошио много новаца. Стога му претресу колибу и нађу у њој нотес чиновников с разним банкнотама, те Хиндуса ухапсе због убиства. Он је уверавао да је невин; да је гонио био тигра кад му је господара напао, и при том је нашао нотес, који му је из капута испао. Није убио несталог, него је само новац за себе задржао. И пошто других доказа није било, кажњен је био само за утају.

Пола године доцније дође у (Сонапур више сељана из околине, у којој је Енглеза нестало. Они испричаше, да су једног тигра били тешко ранили и гонили до лежишта, оспе су да: до тукли. Ту су, поред човечјих костију, нашли и један златан прстен; и то им је дало повода, да приликом парања и сечења тачно испитају тело тигрово. При том су у желудцу нашли остатке једног златног ланца, и сетили се несталог чиновника. На унутрашњем капку од сата био је заиста монограм несталог.

И тако је тигар и ако мртав био сведок у корист Хиндуса, који је одмах пуштен у слободу.

С немачког Мита Новаковић