Policija

-— 252 =

предузети, да би се криминалитет свео на најмању меру.

О овој одлуци Господина Министра говорићемо опширније у идућем броју. |

Берлински полицијски лист „Оје

Роде)“ (Полиција) о нашем листу.

— један међу најбоље уређеним и најпознатијим полицијским листовима у Европи „Оле РоПхе!“ који излази у Берлину као стручан орган немачких полицајаца, донео је у свом последњем броју од 20 априла 1911 год. по новоме календару =овакву ласкаву белешку о нашем листу:

„Има већ више месеци како у Србији излази полицијски лист „Полиција“. Уредник тога листа, који је више пута путовао по иностранству, да би нарочито проучавао уређења страних полиција успео је да му лист буде веома интересантан ш поучан. Тим што је Уредник имао прилике да добро проучи одношаје и' уређења полиција у иностранству, био је у стању да уређења, која су му се допала, прекроји и подеси и за српске прилике.“

Ово је други пут како се берлински лист дотиче нашега листа. Са овом његовом тако ласкавом оценом, нарочито због тога што она долази с врло компетентне стране, ми се с правом поносимо уверени, да смо својим досадашњим радом учинили извесне услуге нашој мало уређеној струци. _ Још једна оцена о нашем листу — Наш једини правни часопис, Архив за правне и друштвене науке по другипут се вратио на наш лист и између осталог казао је и ово:

„Прошле године смо већ скренули пажњу читалаца Архива (књ. Х. св. 4.) на овај доброуређени лист, који одиста задовољава једну прешну потребу. Радујемо се што можемо да саопштимо, да је лист и ове године продужио да на време излази, веран своме корисном, разноврсном програму. Лист је орган полицијских чиновника, за реорганивацију полиције и поучавање полицијских органа. Садржина му је интересантна и поучна за сваког правника, који се ода полицијској струци. Како међу студентима правног факултета има много њих, који намеравају да по свршеној школи започну каријеру у полицији, то је за њих од велике користи, да се из „Полиције“ упознају с многим полицијским уређењима и питањима, која су и правно интересантна. Ми га најтоплије препоручујемо својим

· читаоцима.“

Нова књига о европској полидији — Холандска полиција у најкраћем времену издаће књигу о целокупној европској полицији са интересантним сликама из многих европских полиција. Наша полиција неће ни ту изостати. Уредништво нашега листа послало је такође кратак извештај организације наше полиције и неколико слика. Кад књига буде изишла јавићемосвојим читаоцима.

Пети течај жандармеријске школе — Овај је течај трајао од 15 новембра 1910 год. до 15 марта ове. године. У школу је ступило 42 слушаоца.

Од ових је свршило школу 40 слушалаца · један је отпуштен