Policija

— 228 =

Ни с полицијским чиновницима није бољи случај. Полицијски чиновник по правилу мора уобичајено канцеларијско време провести на служби, а за дежурства — ноћна и празнична, време проведено на поретцима и одржавању реда ван канцеларијског времена, немају права ни на какву накнаду било у времену било у хонорару, као што је случај, без изузетка, у свима другим струкама.

Претерани рад и напор без довољног одмора, руинира и онеспособљава службенике пре времена. То, међутим, није нити може бити задатак Државе не само с хуманог, већ и с њеног властитог интереса. Радну снагу својих службеника моћи ће Држава искористити довољно и до краја само тако, ако преоптерећеним радом не створи пре времена инвалиде. Тим једино правилним принципом руковођена Државна Управа, мора да се постара, да по свима гранама државне службе не само ограничи радно време, већ да створи могућност и за перподични дужи одмор.

Полицијска служба је несумњиво скопчана с великим тешкоћама и напорима. Због тога у свима напредним земљама не само да се утврђивање радног времена сматра као сопато пе дџа поп, већ се свуда даје право на дужи одмор сваке године ферије. У Француској, Немачкој, Аустрији, Угарској па и Хрватској право на ферије уживају сви полицијски службеници без разлике. Ферије постоји у свима тим полицијама и оно траје за ниже органе дведо три недеље, а за чиновнике месец до месец и по дана. У Енглеској шта више годишњи одмор сматра се не само као право, већ и дужност, којој мора сваки следовати, кад му ред дође. Само наша полиција и у томе чини изузетак. Код нас се тражи да полицијски службеник на раду падне од умора — да се разболи, па тек да има права на одмор — лечење.

Крајње је време да се тој неправди у интересу службе и хуманости учини једном крај. Неправду је међутим лако уклонити без икаквих тешкоћа и жртава. Само мало више воље и труда, па ће се врло лако им без икаквог уштрба по службу све постићи, онако исто као што је наредбом Управника града Београда, да чиновници, који ноћу дежурају имају права сутра дан на одмор, задовољена правда без уштрба на службу.

Може нам се приговорити да није лако извести ферије у полицији, ако је могућно ограничити радно време, али ни тај приговор не може опстати. Ферије би се у полицији могло распоредити преко целе године тако да служба не осети потреса ни