Policija

2

– По чл. 9. Устава заиста нико не може бити лишен слободе пре него што буде саслушан. То је тачно, али то може да важи само за редовне прилике; то може да важи као правило које мора имати и изузетака, јер ако се ово не усвоји, онда престају најбитније функције полицијске власти. Да то објаснимо примерима.

Дежурни писар хвата у крађи извесно лице. Доводи га, рецимо, у кварт. Нека он не буде спречен никаквом другом службом, да ли га може саслушати, може ли га узети на испитг Не може. Испит се има вршити пред деловођом и иследником, а у "кварту је само дежурни писар. Испит се има обавити пред иследним сведоцима, а њих нема. Може ли их дежурни писар набавитиг Не може, јер никојим законом иследним сведоцима није стављено у дужност, да се и ноћу у глуво доба дижу из својих постеља и стављају на службу иследној власти, тим пре што ову дужност и иначе врше без награде. И, шта треба сада писар да ради 2 Да не би одговарао судовима за незаконито лишење слободе — да пусти лопова. Али, шта ће му сутра дан рећи Господин Министар, а шта јавност Но, боља је и казна Господина Министра и осуда јавности, него осуда наших судова јер они не знају за шалу.

Полицајац

Пегитимације

Писмо „Попицији“

Умесној наредби Управе града Београда о забрани ношења оружја без одобрења, требала би да следује још једна можда и умеснија.

Познато је да на Западу сваки човек има при себи извесну легитимацију, докуменат, којим ће у свако доба и на сваком месту моћи пред полицијом да се легитимише т. | да тим документом — званим лештимација (доказ о личности) — докаже власти или њеном органу, ко је и шта је.

Ми смо, на жалост, још много заостали утом погледу, јер вам наш жандарм место оног западњачког: „молим за Ваше име“, или „молим за Вашу легитимацију“, ма у каквој прилици одсечно откомандује: „Ајд у кварт“, где тек имате да доказујете старијем органу, управо правом органу ко стеи шта