Policija

08

начелника! Ако има и таквих чиновника, који заслужују та звања и с тим квалификацијама, нека се унесе у закон тај изузетак, како би се вредни чиновници после извесног броја година од= лично одслужене службе, тим наградили.

Са оваквим чиновништвом могла би се наша полиција довести до оне мере, која би одговарала нашим потребама и тада би одговорила и својем задатку.

Тада бии у јавном мњењу и код Народног Предетар шина било створено добро расположење о нашем полицијском чиновништву, јер под сређеним приликама оно ће бити на висини сво– јега позива, неподложно утицају политичких првака партијских и других непозваних чинилаца.

О жандармерији као саставном органу полиције ради одржања реда и јавног поретка и другим помоћним органима каомп средствима, с којима треба да располаже полиција у вршењу своје службе, проговорићемо у другом чланку.

ЧАК

За безбедност у Београду

У прошлој години београдска полиција имала је, да не помињемо друге, две врло крупне и за полицајце врло интересантне ствари: ухваћена је једна лоповска дружина од десет чланова („Швапче“ и његово друштво), која је извршила преко осамдесет крађа, од којих је било више од половине опасних, са раз= бијањем; и извршена су три обшјања Каса. Прва, интересантна по броју крадљиваца и дела, још је интересантнија по том што је та дружина читаву годину дана, живећи у Београду, жарила и палила по њему. И док су чланови те дружине напослетку похватани, дотле су извршиоци обијања каса остали непронађени, те је полиција београдска имала на себи једну тешку срамоту и страх, да се та дела не понове, као што се у стварими догодило У овој години, ноћу између 2. и 3. овог месеца.

још приликом првог обијања. касе (код Шенкера) полиција. се нашла запрепашћена, назирући у томе делу руке препредених "странаца, професионалних крадљиваца, а кад су се обијања поновила, под готово истим месним приликима, са истим алатом, на исти начин, у исто: доба (пре поноћи у суботу у вече), у скоро