Policija

—_ 15

телијера чији хотели служе у исто време и за ПРО радње. еп отоз.

Ја сам раније већ напоменуо да ћемо тек онда моћи успешно радити на сузбијању венеричних болести, кад се жена буде освестила, кад буде затражила своје право и упитала се, докле ће она бити жртва венеричних болести свога мужа. Женска друштва би у овоме случају могла донети огромне користи, а са врло мало рада и то нпр. овим начином,

Сваки број њихових листова треба да на видном месту из_ носи имена свих хотела који држе собарице проститутке, и да редовно из полицијских рапората доноси имена свих путника који су одсели по овим хотелима. Тим би било двоструко поможено прво што би се многи хотелијер одрекао и сам држања ових проститутки, а друго што би се и многи човек женирао да му изиђе име у списку проститутских хотела. !

| Д-р М. К. Савичевић

„Банбрачно живећа лица“

Поред многих других злочина и зала, која се у нашем народу дешавају, учестало је, нарочито у последње време, ванорачно живљење, т.ј. живот у модерно названоме „дивљем ораку.“

Тај ванбрачни живот јавља се у најразноврснијим комбинацијама. Муж, код живе жене, коју је отерао, живи невенчано с другом женом или девојком; жена, која је одбегла од мужа, саживела се с другим, често пута жењеним човеком, младићем или удовцем; девојке живе ванбрачно са старцима, бабе с младићима и тд. Узто су чести и случајеви ванбрачног живљења међу сродницима, који, по канонима, не могу ступити у брак.

А поред свих осталих и тешких и многобројних послова, полицијске власти морају још да се старају о одржању морала, да растављају ова „ванбрачно живећа“ лица и кажњавају их.

Међутим, то није тако лак посао, као што се на први поглед чини. Многа и многа „невенчано живећа“ лица полиција је раставила, многа и многа због тога кажњавала, па се она опет састану и опет продуже живот у дивљем браку.

По пракси, која за сад, бар по унутрашњости влада, таква лица полицијске власти су гониле и кажњавале скоро једино по