Policija

= 461

њен. Затим би требало сачекати жалбе свих тих лица. Нека се неби жалила, нека би лица суд ослободио, према другима би одлуку оснажио, према трећима пресуду преиначио. Јасно је, да би се створио хаос, који се не би могао никад расправити.

Ако би се опет сматрало, да је послати списак само проста опомена власти, и да је она, по званичној дужности, позвана да. прибере доказе о ванбрачном животу свих тих лица, — онда би значило напустити сваки други рад, па узети у посао спискове. — Или, да иследник, сам за сваки пар устроји реферат као оптужбу, и даље настави рад. У овом би случају значило устројити 150 реферата за 30) криваца. Но ко може поднети реферат против непознатих лица и о непознатим му околбостима 2

Свакако онај, ко некога шужи или за неку кривицу доставља власти треба да наведе у тужби и доказе. Па баш дами нека власт тужи некога за неку кривицу, мора поднети доказе. Тужећи своје ванбрачно живеће парохијане, свештеници су, дакле, дужни, да наведу и доказе о њиховом ванбрачном животу.

Ако се не буде тако радило, онда ће све ове доставе списковима бити илузорне, као и до сада што су биле, и биће само предмет шале и смеха, а власти, којима су ти спискови поднети, неће ништа по њима предузимати.

Како то ислеђивање по списковима изгледа паовоинето И како нема никакве вредности, види се из ова два истиншта случаја: Пре десетину година, у срезу а. те спискове ванбрачно живећих лица, ондашњи срески старешина био је предао у рад једном практиканту. Тај практикант је звао достављена лица, па пошто она нису признавала своју кривицу, а других доказа противу њих није било — акта су остављена на полицу. Но, како из поштовања према свештенику није хтео ни да ослободи достављена лица — оставио је то питање „отворено.“ Но чим би, крајем месеца, практикантски џепови олакшали, скидани су с полице спискови. Понова би се отпочињала саслушања — управо откупљивања криваца. Тако су ти спискови били као нека синекура целом практикантском колегијуму тога среза. И то је трајало две, три, године! А и чаршија и практиканти само су у вицевима говорили о овом извору практикантских прихода!

Други је случај још карактеристичнији. Он се десио у срезу м. пре две, три, године. Ондашњи срески старешина реши се, да сврши једном рад по тим списковима, и једног дана позове сва ванбрачно живећа лица ради саслушања. Скупи се тих лица