Policija

165 —

штва. А препорођај његов састоји се у његовом интелектуалном, моралном и материјалном уздизању. Постоје два праведна критеријума за оцену службене вредности једнога полицијског чиновника, а ти су: критеријум способности и критеријум продуктивности његове. Није довољно бити само способан, јер од генијалнога Обломова никада земља не би видела стварне користи, као што није довољно бити ни савесно вредан, јер вредноћа незналице била би тек његова најопаслија особина. Али зато једино право мерило било би оно, које би се простирало у оба правца, у којима се јавља делатност једнога јавног службеника.

С тога би требало установити законодавним "путем обавезне испите указних полицијских органа из групе уставног, кривичног и административног права с познавањем најбитнијих одредаба специјалних закона, а ако би се дотле код нас установила и практична полицијска школа, онда још и из Антропометрије и дактилоскопије. То би био сигуран критерујум способности и интелигенције полицијскога кандидата. Критеријум његове продуктивности треба дабуду показани стварни резултати у пословима, који би свакога месеца требали да буду предмет једне ревизије, одређенога полициског инспектора. А само способно, вредно и ничим некорумпирано полицијско чиновништво одговорило би у пуној мери својој дужности и оно би тек било у стању да раз= бије оно традицинално нерасположење народа према нама полицајцима, од кога и наша генерација, толико пати. А да би се и трећи атрибут правога полицијског чиновника могао да створи — његова морална узвишеност над партиским интересима и одсуство сваког недопуштеног користољубља— потребно је да се таквоме службенику осигура сталност у служби, да се заштити у пуној мери од недопуштенога утицаја са стране и да се материјално обезбеди тако, да не би ни у којој прилици дошао у искушење на штету свога поноса и службе. Само би се на тај начин добило право полицијско чиновништво, о коме се с поносом на западу говори, а о коме се код нас, на жалост, још не могу да разбију заблуде, да оно само зато и постоји, да ствара лажну изборну већину, да фалсификује вољу народа и да безобзирно служи политичком антагонизму.

Да резимирамо. Ако ова држава хоће да има праве полицијске службенике, који ће се целим својим бићем посветити старању о безбедности, као највишем принципу друштвеном, нека поред доношења закона о модерном преуређењу полицијске струке“

ПОЛИЦИЈА 39